Μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο βρίσκεται για ακόμα μία φορά το κυβερνητικό επιτελείο στα μέτωπα της διαπραγμάτευσης και της απομείωσης του χρέους. Το σκηνικό δεν είναι πρωτόγνωρο για την ελληνική κυβέρνηση αφού έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές  στη θέση αυτή. Η διαφορά με το παρελθόν είναι ότι πλέον τα χρονικά και πολιτικά περιθώρια για την κυβέρνηση έχουν στενέψει επικίνδυνα υπό την πίεση της δημοσκοπικής κατάρρευσης και της μη επίτευξης των στόχων.

Διαπραγμάτευση

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων τα πράγματα όπως φαίνεται δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε η κυβέρνηση. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των Θεσμών αποχωρούν από την Αθήνα χωρίς να υπάρχει κάτι χειροπιαστό, με τη σκιά των τρελών απαιτήσεων στα ζητήματα της αγοράς εργασίας να πλανάται πάνω από τις συναντήσεις.

Χρέος

Το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους τέθηκε από το καλοκαίρι στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης και σε μεγάλο βαθμό ήταν ο μεγαλύτερος στόχος του Αλέξη Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα και από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. 

Πλέον ο συγκεκριμένος στόχος απομακρύνεται με γοργά βήματα τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε τυπικό επίπεδο. Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης δείχνει ξεκάθαρα ότι το ελληνικό χρέος δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της όσο κρατάει η προεκλογική περίοδος. Με αυτά τα δεδομένα δεν προβλέπεται να υπάρξει κάτι απτό στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, μία ημερομηνία που είχε θέσει η κυβέρνηση ως στόχο.