Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου…

 Πρεμιέρα έχει απόψε,Δευτέρα, στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου η παράσταση «Το ψωμί της Νινεύι» σε κείμενο Αντώνη και Κωνσταντίνου Κούφαλη και σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά.

Πρόκειται για έργο δυο προσώπων που υποδύονται η πειραιώτισσα Λήδα Πρωτοψάλτη και ο Σταύρος Ζαλμά. Τους συναντάμε ξεριζωμένους από την Μοσούλη να ζουν στο Μόναχο. Οι δυο τους προσπαθώντας ως ξένοι να ενσωματωθούν και να συμπορευτούν στο δρόμο της ευρωπαϊκής νομιμότητας αντιμετωπίζουν το χάος.

 Δυο πρόσφυγες με κοινή μοίρα σε μια εποχή φοβερών καταστάσεων, όπου δύσκολα μπορεί κανείς να στηριχθεί σε ιδεολογίες. Ο καθένας τους στη σκηνή αφηγείται τη δική του ιστορία για να συνδεθούν οι εκμυστηρεύσεις τους από ένα σημείο και μετά με την ιστορία εκατομμυρίων καθημερινών ανθρώπων.

 Κοινός τους στόχος είναι ο πόθος να συμφιλιωθούν με τους εχθρούς που κουβαλάνε μέσα τους ζώντας σε μια άλλη πατρίδα.

Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό και δύσκολο έργο, όπως μας υπογράμμισε και η Λήδα Πρωτοψάλτη, διευκρινίζοντας πως εκείνη υποδύεται μια αστή ιρακινή που σχεδιάζει κοσμήματα, ενώ ο Σταύρος Ζαλμάς έναν φούρναρη. Όσα τους χωρίζουν και τους ενώνουν φαίνονται στην πορεία.

Να υπογραμμίσουμε πως η γνωστή ηθοποιός είχε παίξει δυο φορές στο παρελθόν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η πρώτη ήταν το 1964-65 πλάι στον δάσκαλο της, τον αξέχαστο Βασίλη Διαμαντόπουλο, και η δεύτερη το 1971 με τον Μάνο Κατράκη στον «Βασιλιά Ληρ».