Βαραίνει το κλίμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την β’ αξιολόγηση καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στις θέσεις τους για περικοπές ή νέες ρυθμίσεις… προς τα κάτω τόσο του κατώτατου μισθού, όσο και των επιδομάτων. Στο επίκεντρο θα είναι και στη σημερινή συνάντηση το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά θέματα με την αρμόδια υπουργό, Έφη Αχτσιόγλου να δίνει εκ νέου την μάχη.

Στην Αθήνα, οι δανειστές άκουσαν χθες, Τρίτη, χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά τους τις θέσεις που προέβαλε η υπουργός Εργασίας, κυρία Έφης Αχτσιόγλου.

Η νέα υπουργός Εργασίας έθεσε ως υψηλή προτεραιότητα την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι συλλογικές συμβάσεις (επεκτασιμότητα κλαδικών κλπ). Κύριο όπλο στα χέρια της είναι  το πόρισμα της Επιτροπής των Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων, η πλειοψηφία των οποίων τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το αίτημα ωστόσο προσκρούει στην εμμονή των δανειστών να υπερισχύσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις με ευέλικτους μισθούς.

Ωστόσο, διαπιστώνεται χάσμα και στο θέμα του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού καθώς οι θεσμοί αλλά και εγχώριοι εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων δεν επιθυμούν, τουλάχιστον έως το 2018 οποιαδήποτε αλλαγή και αποκρούουν ευθέως το αίτημα της ελληνικής πλευράς, η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού να επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα σε τεχνικό επίπεδο.