Της Ελένης Καλογεροπούλου

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση, μετά την χθεσινή απόφαση της διάσκεψης των προέδρων που κατέληξαν στην συγκρότηση του ΕΣΡ. Η απόφαση αυτή βγήκε μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει πίσω την πρότασή της για την θέση του προέδρου, αποδεχόμενη τον Αθανάσιο Κουτρομάνο, και ο Νίκος Παππάς έκανε δήλωση «μετανοίας» για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, ενώ η ΝΔ υπαναχώρησε στο ότι θα πρέπει να αλλάξει ο Νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα το ΕΣΡ αναμένεται να συνεδριάσει προκειμένου να συζητήσει δύο πράγματα:

-Πρώτον, εάν θα καταλήξει μόνο του και με βάσει κάποια στοιχεία στον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών και το πώς θα δοθούν

-Ή εάν θα ζητήσει νέα έκθεση από κάποιο διεθνές ινστιτούτο, προκειμένου να αποφανθεί εάν η διαφημιστική αγορά της Ελλάδος, χωράει τέσσερα, έξι ή οκτώ τηλεοπτικά δίκτυα.

Εάν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο τότε όλα δείχνουν ότι η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών θα καθυστερήσει τουλάχιστον για ένα εξάμηνο κι εκεί η κυβέρνηση θα κληθεί να δώσει προσωρινές άδειες προκειμένου και να συνεχίσουν να εκπέμπουν τα ήδη υπάρχοντα κανάλια, αλλά και για να ξεκινήσουν να εκπέμπουν όσοι πήραν τηλεοπτικές άδειες –και δεν έχουν μέχρι τώρα κανάλι- στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Φυσικά, η κυβέρνηση στην συγκεκριμένη στιγμή επιθυμεί τα πράγματα να κυλίσουν πιο ομαλά, το ΕΣΡ να αποφασίσει σχετικά σύντομα, μέσα στο επόμενο δίμηνο, πόσα κανάλια θα εκπέμπουν – πάντα με τις ίδιες πηγές, το ΕΣΡ δεν αποκλείεται να καταλήξει στην αδειοδότηση των ήδη υπαρχόντων καναλιών συν των δύο που επικράτησαν στον διαγωνισμό με βάση το νόμο Παππά- καθώς οποιαδήποτε άλλη διαδικασία θα είναι χρονοβόρα και δεν αποκλείεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Χθες πάντως ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αφού μετά από αλλεπάλληλες αδιέξοδες συνεδριάσεις… ως δια μαγείας, προέκυψε η λύση με την συναίνεση και της ΝΔ.