9 Νοεμβρίου-15 Νοεμβρίου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα η ελληνική κυβέρνηση είναι πλέον υποχρεωμένη να αναθεωρήσει τις προσδοκίες που καλλιέργησε από την ημέρα που έγινε γνωστή η είδηση για το ταξίδι του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου.

Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών που φέρνει τον Ντόναλντ Τραμπ στο οβάλ γραφείο αναγκάζει την ελληνική κυβέρνηση να αναδιπλωθεί αναφορικά με τις ΗΠΑ και τις επιδιώξεις που είχαν καλλιεργηθεί από το ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.

Από την Αθήνα στόχευαν σε δύο συγκεκριμένα ζητήματα. Αφενός μεν σε ένα ηχηρό μήνυμα για την απομείωση του χρέους, μήνυμα που θα είχε μόνο επικοινωνιακή αξία, και αφετέρου σε ένα επίσης ηχηρό μήνυμα για την αποφυγή του Grexit, το οποίο παρά τα όσα λέγονται, δεν έχει φύγει ποτέ από το τραπέζι. 

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν θα στείλει τα δύο παραπάνω μηνύματα αλλά σίγουρα αν γίνει δεν θα έχουν την ίδια δύναμη και αξία που θα είχαν αν η νέα ένοικος του οβάλ γραφείου ήταν η Χίλαρι Κλίντον. Η ελληνική κυβέρνηση όπως και το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται μπροστά σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση καθώς στον Λευκό Οίκο θα βρεθεί Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος για πρώτη φορά μετά το 2009 και την αποχώρηση του Τζορτζ Μπους ο οποίος έδωσε τη θέση του στον Μπαράκ Ομπάμα. Την ώρα μάλιστα που η ελληνική κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να επαναπροσδιορίσει τις προσδοκίες της από το ταξίδι, θα πρέπει να ζυγίσει ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στον απερχόμενο πρόεδρο, σε συνάρτηση με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και την αλλαγή σκυτάλης αφού πλέον δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος ούτε να τον «αποθεώσουν», ούτε να ταυτιστούν με την περίοδο προεδρίας του.

Ένα άλλο θέμα το οποίο θα πρέπει να διερευνήσει η Αθήνα είναι σίγουρα και το γεωπολιτικό, ειδικά μετά την κλιμάκωση της δραστηριότητας των Τούρκων και των Αλβανών, μέχρι στιγμής μόνο σε επίπεδο δηλώσεων και εντυπώσεων.