Ο Νίκος Φίλης, μπορεί να αποχώρησε από το υπουργείο Παιδείας πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ωστόσο η υπόθεσή του εξακολουθεί να προκαλει τεράστιο πονοκέφαλο στον ΣΥΡΙΖΑ

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού υπήρξε σωρεία αντιδράσεων στην Κουμουνδούρου χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μάλιστα πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκλαμβάνουν την αποπομπή του τέως υπουργού ως ένδειξη «υποταγής» στις βουλές του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Ωστόσο και ο Νίκος Φίλης από την πλευρά του δεν έμεινε με "σταυρωμένα χέρια" καθώς κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής ανέφερε ότι παρά τις επιθέσεις που δέχτηκε βρήκε πολλούς συμπαραστάτες και παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας του πρότεινε να αναλάβει άλλο υπουργείο ο ίδιος δεν δέχτηκε.

Επιπλέον αναφερόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είπε πως «Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις μου με την Εκκλησία εδειξαν ότι ομαλοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ οργανώθηκε το συμβόλαιο της πολιτικής μου εξόντωσης μετά την συνέντευξη Ιερώνυμου». Ο κ. Φίλης έκανε λόγο για επικίνδυνη ρητορική που αν επικρατήσει θα διχάσει την χώρα μας.

Το θέμα αυτό όμως δεν αφορά μόνο εμένα ή τον πρωθυπουργό, αλλά το σύνολο της πολιτικής της χώρας. Δεν πρέπει να επιτραπεί στην εκκλησία με την στήριξη των τηλεοπτικών σταθμών, να αξιώνει την απομάκρυνσή μου από το υπουργείο. Άραγε πότε θα σταματήσει να συνυπάρχει η Εκκλησία στο ίδιο υπουργείο με το υπουργείο Παιδείας;".

Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου θέλησε να στείλει το δικό της μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος σχολιάζοντας την αλλαγή στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη, από την κυβέρνηση ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο ανασχηματισμός δεν έχει μεταβάλει την κυβερνητική πολιτική. Ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αποφασίσει τα καταλληλότερα πρόσωπα για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής».

Σημείωσε ακόμα ότι το πότε και ποιος και με ποια στρατηγική θα ανοίξει μέτωπα και ρήξεις είναι προϊόν συλλογικής απόφασης. «Ο πρωθυπουργός δεν είναι δάσκαλος και κανείς δεν είναι μαθητής. Ο πρωθυπουργός αποφασίζει με βάση την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής».

Ωστόσο παρά την τοποθέτηση της κυβέρνησης οι αντιδράσεις συνεχίζονται με τελευταία αυτή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη. Ο κ. Ξυδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, είπε πως «δεν έκρυψα εγώ με ποιον είμαι. Είμαι με τη συνταγματική τάξη και με τα δημοκρατικά ιδεώδη. Η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στις εκλογές έχει δώσει την ψήφο της και την προτίμηση της στη Δημοκρατία».

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν εκβιάστηκε ο Πρωθυπουργός. Αυτό που διαγνώσαμε το περασμένο διάστημα όλοι οι Έλληνες είναι ότι από τη μεριά της Πολιτείας και της κυβέρνησης όπως την εξέφραζε ο κ. Φίλης ήταν μία τακτοποίηση μιας πολιτειακής υποχρέωσης και καθήκοντος να ορίσει μία διδασκαλία» πρόσθεσε ο κ. Ξυδάκης. «Αυτό που παρατηρήσαμε όλοι είναι ότι από τη μεριά της Εκκλησίας  εγέρθηκε ένας λόγος πολύ σκληρός και με χαρακτηριστικά τα οποία δεν ταιριάζουν με το πνεύμα της ειρήνης και αγάπης που είναι ιδρυτικά ο λόγος της Εκκλησίας και του Χριστιανισμού. Νομίζω ότι μπήκαμε σε έναν δρόμο, σε μία συζήτηση η οποία δεν ωφελεί κανέναν ούτε την Εκκλησία ούτε την κοινωνία» πρόσθεσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Πάντως δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια του πολιτικού συμβουλίο του ΣΥΡΙΖΑ - το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη - να δοθούν οι αμοιβαίες εξηγήσεις για τον λόγο τον οποίο ο Νίκος Φίλης, έμεινε εκτός του κυβερνητικού σχήματος