Στον χθεσινό δομικό ανασχηματισμό του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, στις 22:00, είναι στραμμένο το βλέμμα του ξένου Τύπου. 

Την κοινή εκτίμηση ότι ο ανασχηματισμός που προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έγινε για να τρέξει η δεύτερη αξιολόγηση και να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις με τους δανειστές εκφράζει ο ξένος τύπος.  

Το Reuters σχολιάζει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου για να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις  που προβλέπει το τελευταίο πρόγραμμα, αλλά και για να ενισχυθεί η δημοτικότητα της κυβέρνησης.

«Ο κύριος Τσίπρας έδειξε ότι θα εμμείνει στο δημοσιονομικό ''μονοπάτι'' που έχει συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, κρατώντας τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στη θέση του», σημειώνει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

«Για να κατευνάσει τους δανειστές, που έχουν κατηγορήσει την Ελλάδα για καθυστερήσεις στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανοιχτά είχε αντιταχθεί σε μερικές ιδιωτικοποιήσεις, με τον Γιώργο Σταθάκη», αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα.

«Ο Τσίπρας «ανακατεύει» το υπουργικό συμβούλιο  - Αλλαξε τον Σκουρλέτη για να κατευνάσει τους δανειστές», αναφέρουν οι  Financial Times:

Οι Financial Times σχολιάζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αντικατέστησε «σκληροπυρηνικούς» αριστερούς του υπουργικού συμβουλίου με μετριοπαθείς, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την εδραίωση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των σχέσεων με τους δανειστές.

Το δημοσίευμα, αφού σημειώνει ότι οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης κράτησαν τις θέσεις τους, χαρακτηρίζει ως απρόσμενη κίνηση την τοποθέτηση του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο υπουργείο Οικονομίας.

Τέλος, οι NYT, σημειώνουν ότι σε μία κίνηση που φάνηκε ως προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι δανειστές της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας αντικατέστησε τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ήταν αντίθετος με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με τον πιο μετριοπαθή Γιώργο Σταθάκη. «Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που έχει επικριθεί για τον αργό ρυθμό των προσπαθειών εξορθολογισμού του υπερμεγέθους συνταξιοδοτικού συστήματος, αντικαταστάθηκε από νεαρή συνεργάτιδά του», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.