Κριτική στην στάση του Νίκου Φίλη για το ζήτημα των Θρησκευτικών άσκησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στις "Ιστορίες" του ΣΚΑΪ.

Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε "προβληματικό άνθρωπο" τον Υπουργό Παιδείας, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχαν από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα.

"Ο πρωθυπουργός μου είπε δεν θα κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς ο κ.Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Από τέτοιους ανθρώπους δεν περιμένεις. 

Ξέροντας το χαρακτήρα του υπουργού, στη συνάντησή μας στο μέγαρο Μαξίμου ρώτησα τον κ.Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό, αν συμφωνεί με όσα είχαμε πει. Μου είπε ότι εφόσον ήταν παρών ο πρωθυπουργός, ο υπουργός κάνει ό,τι λέει εκείνος. Στην πορεία τα άλλαξε όλα", αποκάλυψε ο Αρχιεπίσκοπος.

"Ο Καμμένος μου είπε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, αν το θελήσω"

Από την ίδια συνάντηση αποκάλυψε πως ο Πάνος Καμμένος του είπε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, εάν το θέλει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. "Εγώ δε θα το έλεγα ποτέ αυτό το πράγμα. Αλλά πρέπει να είμαστε δίκαιοι, ευθύς, το ομολόγησε. Είπε «αν μου πείτε Μακαριότατε, δε συμφωνείτε, δε θέλετε, εγώ ρίχνω την κυβέρνηση αύριο το πρωί». Και μάλιστα παρακάλεσε να μη φύγουμε από αυτόν τον χώρο. -σχεδόν μετά δακρύων- αν δε βρούμε λύση γιατί ο τόπος χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε", τόνισε.

Για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι "ήμασταν γνωστοί πριν γίνει πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε να έχουμε κατά καιρούς ορισμένες συναντήσεις. Μέσα μου υπερισχύει το δημιουργικό πνεύμα. Οι συζητήσεις μας είναι δημιουργικές και πηγαίνουμνπέρα από τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας. Το έχουμε ανάγκη και οι δύο. Προσδιορίζουμε τί θέλουμε για να κάνουμε καλή συζήτηση".

 

"Για εμάς δεν υπάρχει θέμα χωρισμού κράτους-εκκλησίας"

Ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ξεκάθαρος στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, τονίζοντας πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Χαρακτήρισε παράλληλα "μητρική" τη σχέση της εκκλησίας με τον ελληνικό λαό.

"Είναι ένα από τα θέματα που γίνονται πολλές συζητήσεις και κανείς δεν ξέρει για ποιο πράγμα. Στην Εκκλησία μας, στην Ορθοδοξία μας, δεν υπάρχει στην Αποστολή την ποιμαντική της Εκκλησίας, η λέξη χωρισμός. Χωρίζω ποιον; Το παιδί μου; Στην Ελλάδα, και παντού βέβαια, αλλά στην Ελλάδα, οι πολίτες δημιουργούν το Κράτος. Υπάρχει μία σχέση. Η Εκκλησία γεννάει τους πολίτες. Μπορείτε να το καταλάβετε αυτό το πράγμα; Χθες βράδυ στον Άγιο Δημήτριο, στο Μπραχάμι, χιλιάδες άνθρωποι! Ποιος τους προέτρεψε να έρθουν εκεί πέρα; Λοιπόν τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι υπάρχει μία μητρική σχέση μεταξύ της Εκκλησίας και του λαού μας. Ποιος θα μας χωρίσει; Αν, όπως είπα στην Ένωση των Περιφερειακών, χωρισμό εννοεί «κρατικό χωρισμό», στη διοίκηση την κρατική, δε μας θέλουν, μας λένε να μην πηγαίνουμε. Π.χ να μην πάω στην παρέλαση, να μην πάω να δώσω τη διαβεβαίωση στο Κράτος, με γεια τους με χαρά τους. Εμένα δε με απασχολεί", εξήγησε ο Αρχιεπίσκοπος.

"Εκτιμώ το έργο του Χριστοδούλου, παρόλο που είμαι πικραμμένος"

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον μακαριστό Χριστόδουλο.

"Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα. Και ο Χριστόδουλος είχε τα δικά του χαρίσματα και τάλαντα. Και γω το ίδιο. Δεν πιστεύω στις συγκρούσεις, πιστεύω στη συνεργασία, αλλά δεν κάνω πίσω στις Αρχές μου. Θα βρω τρόπο και θα τις υπερασπιστώ μέχρι τέλους. Οι Αρχές μου είναι μεγάλα θέματα: Η Πίστη μας, η Ορθοδοξία μας, ο κίνδυνος του αφελληνισμού που είναι ορατός πια, για να πάμε και στις οικογένειές, μας στην Ιστορία μας. Η Ιστορία αν τη μελετήσουμε θα βρούμε ανθρώπους που έχουν προσόντα, ταλέντα. Εκτιμώ το έργο του Χριστοδούλου, παρόλο που είμαι πικραμμένος. Σέβομαι το έργο του, είχαμε διαφορετική άποψη σε μερικά πράγματα. Η Ιστορία θα πει ποιός είχε δίκιο", δήλωσε ο Ιερώνυμος.