Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ότι ασφαλιστικό και εργασιακό παραμένουν στο επίκεντρο της β΄ αξιολόγησης περιλαμβάνει το έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ για την ατζέντα του Eurogroup στις 7-8 Νοεμβρίου. Μήνυμα που φαίνεται πως έλαβε το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα χθες να πραγματοποιηθούν στο υπουργείο Οικονομικών συνεχείς συσκέψεις με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα πορεία τόσο της υλοποίησης του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου.
Όπου υπάρχουν επικαλύψεις επιδομάτων με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν αυτά τα επιδόματα, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, μετά το τέλος της σύσκεψης για την εξεύρεση κονδυλίων στον προϋπολογισμό του 2017 για τη χρηματοδότηση του ΚΕΑ. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι τα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα, ωστόσο πληροφορίες λένε ότι όλα τα επιδόματα βρίσκονται στο τραπέζι προκειμένου να βρεθεί ποια θα καταργηθούν για να εφαρμοστεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης, ερωτηθείς σχετικά, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, και το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2017.
Τι ζητούν οι δανειστές
Κατάργηση προνοιακών επιδομάτων και αναδιάρθρωση όσων παραμείνουν με καλύτερη στόχευση απαιτούν οι δανειστές προκειμένου να καλυφθεί το κενό (ύψους 250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο) για την χρηματοδότηση της πανελλαδικής εφαρμογής του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Ωστόσο , το άμεσο αγκάθι που θα συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, δε θα είναι οι κύριες συντάξεις αλλά η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων καθώς οι δανειστές εμμένουν στην εξασφάλιση πόρων μόνιμου χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης , η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη να εναρμονίσει τα επιδόματα αναπηρίας και τα κοινωνικά επιδόματα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις δημόσιες δαπάνες. Ακολούθως τον Απρίλιο 2017 θα εξεταστεί η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων.
Τα επιδόματα , βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:
Α) σ΄αυτά που θα καταργηθούν καθώς έχουν διαπιστωθεί επικαλύψεις, δηλαδή για την ίδια αιτία χορηγούνται επιδόματα από διαφορετικούς φορείς. Τα επιδόματα που θα καταργηθούν θα ενσωματωθούν με το ΚΕΑ.
Β) σ΄αυτά που θα αναδιαρθρωθούν με κριτήριο την καλύτερη στόχευση. Για παράδειγμα , θα αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια του φοιτητικού επιδόματος των 1000 ευρώ, με αποτέλεσμα να το χάσουν τα υψηλότερα εισοδήματα . Ένα μέρος από το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα κατευθυνθεί στου δικαιούχους φοιτητές ,οι οποίοι λάβουν αυξημένη παροχή και ένα μέρος θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.
Γ) σ΄αυτά που θα μείνουν ανέπαφα. Πρόκειται για το επίδομα αναπηρίας , ανεργίας και θέρμανσης . Ειδικά για το επίδομα θέρμανσης διευκρινίστηκε ότι το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του επομένου έτους. Τα πολυτεκνικά επιδόματα δε θα καταργηθούν αλλά θα εξεταστεί η βελτίωσή τους . Οι συναρμόδιοι υπουργοί υποστηρίζουν ότι μια πιθανή περικοπή επιδομάτων θα έχει ουδέτερο αποτέλεσμα καθώς οι δικαιούχοι που θα τα χάσουν θα ενταχθούν στο ΚΕΑ.
Στο στόχαστρο της παγκόσμιας τράπεζας βρίσκονται:
κατασκηνωτικά προγράμματα,
δωρεάν μεταφορές οικογενειών μέσω ΚΤΕΛ ,
φοροαπαλλαγές,
επιδόματα ειδικών ομάδων π.χ. φοιτητών,
προγράμματα κοινωνικού τουρισμού
το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων
παροχές διακοπών σε ανέργους και καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
-προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων και ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
-Παροχές διακοπών για συνταξιούχους με αναπηρία
- Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
-προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
-προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
-προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
-Οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
-συμπληρωματικές παροχές μητρότητας
-διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας