Έξτρα φορολογική επιβάρυνση έως και 800 ευρώ ετησίως θα σημάνει για περίπου 5,2 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους τυχόν περαιτέρω μείωση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων στις 5.000 ευρώ από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα, όπως εισηγούνται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. 
Για την κυβέρνηση και ειδικά για τον υπουργό Οικονομικών το αφορολόγητο αποτελεί την ύστατη όπως λέγεται τουλάχιστον κόκκινη γραμμή, ωστόσο στα λόγια αυτή ήταν η διατύπωση και στην προηγούμενη διαπραγμάτευση με τον Ε. Τσακαλώτο να απειλεί τότε με παραίτηση αλλά τελικά να μειώνει το αφορολόγητο όριο.
Αν γίνει η μείωση του αφορολόγητου περίπου 3.500.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά και μεσαία ετήσια εισοδήματα μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ είτε θα επιβαρυνθούν για πρώτη φορά με φόρο εισοδήματος είτε θα κληθούν να πληρώσουν φόρους διπλάσιους έως και 60πλάσιους από αυτούς που πληρώνουν σήμερα! Οι περισσότεροι από αυτούς θα επιβαρυνθούν, είτε για πρώτη φορά είτε επιπροσθέτως, με ποσά φόρου εισοδήματος από 110 έως και 800 ευρώ, με συνέπεια να χάσουν πάνω από έναν μισθό ή μία σύνταξη!