Της Ελένης Καλογεροπούλου

Με το βλέμμα στραμμένο στην σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ ο πρωθυπουργός μελετά τις επόμενες κινήσεις του. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την σημερινή απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς μετά από αυτή την εξέλιξη ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στον πολυαναμενόμενο ανασχηματισμό. Οι πληροφορίες λένε ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Χθες πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας με μία πρόσκληση φιλίας που απεύθυνε στον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη,(μετά από διαμεσολάβηση Φίλη-Βούτση) έκλεισε το θέμα το οποίο πήγε να δημιουργηθεί μέσα στο κόμμα.  Οι δύο άνδρες έδωσαν αμοιβαίες εξηγήσεις για την παρεξήγηση που είχε συμβεί και ο Πάνος Σκουρλέτης με μία δήλωσή του που έκρυβε όμως αιχμές έκλεισε το θέμα δηλώνοντας ωστόσο απόλυτη πίστη στις αποφάσεις του κόμματος.  

Έτσι μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών  η αίσθηση που δημιουργήθηκε είναι ότι ο υπουργός Ενέργειας ή θα παραμείνει στη θέση του ή θα αναλάβει ένα άλλο κυβερνητικό πόστο αναβαθμισμένο στο υπουργικό Συμβούλιο με αιχμή την κοινωνική πολιτική.

Τις επόμενες ημέρες ωστόσο, ο πρωθυπουργός θα γράφει και θα σβήνει τα ονόματα των ανθρώπων που εμφανίζονται πρόθυμοι να μετακινηθούν στο κυβερνητικό σχήμα ή που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συναινέσουν στην πρόταση που θα τους γίνει από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η παραμονή του Νίκου Παππά στη θέση του εξαρτάται από την απόφαση του σημερινού ΣτΕ, αφού εάν είναι αρνητική ο υπουργός δεν αποκλείεται να αλλάξει πόστο. Η μετάθεσή του δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά εκτονωτικό καθώς πολλοί πιστεύουν ότι μια τέτοια αλλαγή θα μπορούσε να δρομολογήσει γρήγορες αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο.  Ένα ακόμη πρόσωπο που φαίνεται ότι μπορεί να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα είναι ο Γιάννης Μουζάλας, καθώς ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία, να αποχωρήσει μετά το μεγάλο φόρτο εργασίας που είχε αναλάβει όλο το προηγούμενο διάστημα. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται την θέση του αναλάβει ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος θα μετακινηθεί από το υπουργείο Υγείας. Αμετακίνητη τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή, εμφανίζεται η Όλγα Γεροβασίλη, ενώ κάποιες πληροφορίες την θέλουν να αναβαθμίζεται ο ρόλος της μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ερωτηματικό υπάρχει με τους κυρίους Κουρουμπλή, Νίκο Κοτζιά, Νίκο Τόσκα, ενώ από τον ίδιο τον Γιώργο Κατρούγκαλο, εξαρτάται εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας ή θα μετακινηθεί σε άλλο μεγάλο υπουργείο.