Ο χρόνος για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες μετρά αντίστροφα καθώς το απόγευμα συγκαλείται η πέμπτη και κρισιμότερη διάσκεψη της. Tο βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας. Τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και κορυφαία υπουργικά στελέχη, όπως ο Νίκος Παππάς, έχουν δηλώσει πως θα σεβαστούν την όποια απόφαση του ΣτΕ επί του νόμου 4339/2015.
Εκτός απροόπτου, οι δικαστές στην σημερινή τους διάσκεψη θα κληθούν να ψηφίσουν για την συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά. Καθοριστικό θέμα θα αποτελέσει όπως εκτιμάται ο ρόλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου στη διαγωνιστική διαδικασία για τις άδειες. Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις πολλές αλλά σεκάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την κρίση των δικαστών.
Αναπτύσσοντας τα επιχειρήματά του επί του ζητήματος, ο Γιώργος Παπαγεωργίου εισηγήθηκε για την ουσία της υπόθεσης και, όπως ανέφεραν πηγές, πρότεινε να κριθεί συνταγματικός ο Νόμος 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για τη διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών.
Εάν ο επίμαχος νόμος Παππά κριθεί συνταγματικός, τότε οι δικαστές θα προχωρήσουν στο επόμενο θέμα που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί και είναι ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών. Δηλαδή εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο αριθμός τέσσερα.
Στην περίπτωση κατά την οποία ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, τότε οι δικαστές δεν θα προχωρήσουν στο ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.
Πάντως, δικαστές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο, περίπου έξι μηνών στην κυβέρνηση προκειμένου να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και στη συνέχεια να επανέλθει η Ολομέλεια για να κρίνει οριστικά το όλο θέμα.