Η Ελλάδα μπορεί να συμμορφώθηκε και το κράτος να κατέβαλε όσα προβλεπόταν προς τους ιδιώτες, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση  των 2,8 δισ. ευρώ όμως στην έκθεση των θεσμών πoυ έδωσε στη δημοσιότητα ο ESM, αποκαλύπτεται πως τα χρέη είναι πολλά περισσότερα από όσα αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα  στα τέλη Ιουνίου, οπότε άρχισε η διαδικασία εξόφλησής, οι οφειλές έφταναν τα 9,55 δισ. ευρώ. Μετά τις πληρωμές που έγιναν, στα τέλη Σεπτεμβρίου οι συνολικές οφειλές παρέμεναν πάνω από τα 8,045 δισ. ευρώ.

Δηλ. 3 δισ. περισσότερα από τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ.

Αυτό -σύμφωνα με την έκθεση- προκύπτει από δύο πηγές:

-1,58 δισ. ευρώ μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρων (στο τέλος Ιουνίου το ποσό ήταν 1,76 δισ. ευρώ)  

-1,42 δισ. ευρώ οφειλών του κράτους που συνδέονται με εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Πρόκειται πάντως για χρέη προς ιδιώτες που είναι γνωστό μεν ότι υπάρχουν αλλά το ύψος τους δεν δημοσιοποιείται στις επίσημες στατιστικές.

Οι θεσμοί πάντως στην έκθεσή τους αποδίδουν τα εύσημα στη χώρα μας για την προσπάθεια εξόφλησης των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Ειδικότερα αναφέρεται:  

"Οι αρχές έδωσαν στοιχεία με επαρκές επίπεδο λεπτομερειών στα θεσμικά όργανα για να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών σύμφωνα με το Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης. Τα νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η καλή πρόοδος έχει σημειωθεί στην εκκαθάριση τόσο των ακαθάριστων όσο και των καθαρών καθυστερούμενων οφειλών στα τέλη Σεπτεμβρίου".

Η εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών σε ακαθάριστους όρους ανήλθαν σε 1,87 δις ευρώ (ή στο 104% της εκταμίευσης). Όσον αφορά στην εκκάθαρση σε καθαρούς όρους έφτασε σε 1,5 δις ευρώ ή το 84% της δόσης (1,8 δισ. ευρώ) μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. "Ως εκ τούτου, ο στόχος του 80% των καθαρών συμψηφισμό οφειλών επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο" καταλήγει η έκθεση.