Πάνω από 75.000 πλειστηριασμοί για σπίτια πρώτης κατοικίας έρχονται να γίνουν ο νέος εφιάλτης της ελληνικής κοινωνίας, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν χρέη στο Δημόσιο θα κληθούν να «πληρώσουν» βγάζοντας τα σπίτια τους στο σφυρί και μένοντας οι ίδιοι στο δρόμο. Η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη μπροστά και σ’ αυτή την εξέλιξη που απειλεί την ελληνική κοινωνία, καθώς αποτελεί απαίτηση των δανειστών στους οποίους δεν μπορεί να αντισταθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Ήδη με εντατικούς ρυθμούς υπουργείο Δικαιοσύνης, χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και οφειλέτες ετοιμάζονται για το μεγάλο τσουνάμι που θα παρασύρει τα πάντα από 1/1/2017.
Παρά την κυβερνητική προσπάθεια να φανεί ότι κάτι πάει να αλλάξει και το εντατικό επικοινωνιακό παιχνίδι περί ρύθμισης που θα εξαιρεί την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο, και την προηγούμενη εβδομάδα η εικόνα ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που επιδιώκουν να παρουσιάσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες. Και αυτό διότι επιδιώχθηκε να βγουν στο σφυρί αγροτεμάχια για χρέη 9.000 ευρώ, γραφεία ή κατοικίες για 5.000 ευρώ και αν δεν υπήρχε παρέμβαση από διάφορες συλλογικότητες ανώνυμων πολιτών και την πλειονότητα των συμβολαιογράφων, είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα χάνονταν μεγάλες περιουσίες από ήδη ευρισκόμενους σε αδυναμία οφειλέτες.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, φορείς του Δημοσίου και τράπεζες αυτή τη στιγμή έχουν εντολή επίσπευσης των πλειστηριασμών μόνο για έχοντες, δηλαδή για μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία και όχι για πρώτη κατοικία, χωρίς όμως να κρύβουν την απαισιοδοξία τους για την τελική προσπάθεια νομοθέτησης νέου πλαισίου προστασίας των οφειλετών για χρέη προς το Δημόσιο. Οπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τράπεζες και Δημόσιο διατάχθηκαν να μην ασκήσουν όλη τους την πίεση και εθιμικά (καθώς δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο) να μπλοκάρουν -προς το παρόν- κάθε επιθετική ενέργεια, με το κουαρτέτο, όμως, να μη δείχνει διάθεση συνεργασίας.
Ουσιαστικά, αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να αγοράζει χρόνο, διαβλέποντας ωστόσο αδιέξοδο - και μάλιστα για δύο λόγους:
■ Ο πρώτος έχει να κάνει με την τελική στάση των δανειστών, οι οποίοι κάθε άλλο παρά με καλό μάτι βλέπουν μια οριζόντια πράξη προστασίας της πρώτης κατοικίας από οφειλές προς το Δημόσιο. Ηδη οι θεσμοί στο παρελθόν για τέτοιου είδους αιτήματα έχουν απαντήσει ότι αυτά αποτελούν «στρεβλώσεις» και δημιουργούν μια αίσθηση «ατιμωρησίας και επιβράβευσης των ασυνεπών οφειλετών και δανειοληπτών».
■ Δεν θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι, βάσει των ποσοτικών στόχων που η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει και από τους οποίους δεν μπορούν να παρεκκλίνουν έστω και κατ’ ελάχιστον οι Ελληνες τραπεζίτες, οι πλειστηριασμοί οφείλουν να γίνουν μαζικοί. Αυτό αφορά το 40% των συνολικών κόκκινων δανείων, ειδικά από τις αρχές του επόμενου έτους. Για όλα τα παραπάνω μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς δεσμεύσεις, τις οποίες τώρα, για προφανείς μικροπολιτικούς και επικοινωνιακούς λόγους, επιδιώκει να θάψει κάτω από το χαλί της δήθεν προστασίας της στέγης. Μάλιστα, τεχνηέντως παραλείπεται να αναφερθεί ότι εάν αυτοί οι ποσοτικοί στόχοι δεν επιτευχθούν, τότε θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις, κυρίως για τις τράπεζες και τις διοικήσεις τους.
Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου έχει ξεκαθαριστεί από την πλευρά των δανειστών ότι οι πλειστηριασμοί πρέπει να είναι άμεσοι και εντατικοί, ιδιαίτερα ως προς το σκέλος των κόκκινων δανείων, να γίνουν αναδιαρθρώσεις αλλά και ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που είναι ενεχυριασμένα στις τράπεζες και να μην εξαιρεθούν ούτε αυτοί της πρώτης κατοικίας.
Οσον αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για οφειλές προς το Δημόσιο, πηγές μας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει θέσει λεπτομερώς το αίτημα στους θεσμούς, και τούτο διότι επιχειρείται να κερδηθεί χρόνος, χωρίς φυσικά να υπάρξει ουσιαστική λύση στο θέμα. Ακόμα όμως κι αν υπάρξει ψήφιση νέου πλαισίου προστασίας της στέγης για οφειλές προς το κράτος, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μη δούμε εκπλειστηριάσεις. Και αυτό γιατί, ενώ η κυβέρνηση έχει τάξει προστασία μονάχα για την πρώτη κατοικία, εντός του 2017 δρομολογούνται κατασχέσεις 75.000 ακινήτων, οικοπέδων, γραφείων και αγροτεμαχίων.