Του Γιώργου Νόκου

Ο «από μηχανής θεός στην αρχαία τραγωδία είναι ένα θεϊκό πρόσωπο που εμφανίζεται στο τέλος του έργου, προκειμένου να δώσει λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η δράση· για να φαίνεται ότι έρχεται από ψηλά, χρησιμοποιούνταν ένας ξύλινος γερανός. 

Ο ρόλος του Μάριο Ντράγκι στην ελληνική τραγωδία έχει αρκετά γνωρίσματα του «από μηχανής θεού» με δύο διαφορές, μία τυπική και μία ουσιαστική. Ο Μάριο Ντράγκι φυσικά δεν έρχεται από ψηλά και με ξύλινο γερανό (η τυπική διαφορά) και, για καλό της Ελλάδας, δεν εμφανίζεται στο τέλος της ιστορίας αλλά σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές.

Τέτοια κρίσιμη στιγμή ήταν το καλοκαίρι του 2015 όταν το Grexit και το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θεωρούνταν πιθανά σενάρια.

Την ίδια περίοδο ο Ιταλός είπε «όχι» στο ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων των Ελλήνων σε ανεπίσημο δείπνο μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών όλων των χωρών της Ευρωζώνης. «Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα»

Κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής, ο Μάριο Ντράγκι είχε επιδράσει δραστικά για την εξεύρεση λύσης. Ο κεντρικός τραπεζίτης είχε στα χέρια του έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην οποία περιγράφονταν ακριβώς τα σενάρια Grexit, κουρέματος καταθέσεων και διακοπής της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης στη δραματική εκείνη συνεδρίαση κατάφερε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα αφού σε κάθε ακραία απαίτηση που κατευθυνόταν προς το Grexit ή κάποιο άλλο σενάριο προέβαλλε τις δυσοίονες προβλέψεις της έκθεσης για την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία αλλά και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα είχε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η κυβέρνηση πλέον εναποθέτει τις ελπίδες της για το χρέος στον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη. Σε αυτήν την κατεύθυνση οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα έγιναν δεκτές με ικανοποίηση καθώς η παραδοχή του ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να εξεταστεί αποτιμάται θετικά. Παράλληλα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει τα δικά της αξιόπιστα εργαλεία για να διαπιστώσει αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο εκτιμάται θετικά και υπάρχει έντονα η πεποίθηση ότι μπορεί να λειτουργήσει ως «γέφυρα» στο χάσμα που παρατηρείται ανάμεσα σε Βερολίνο και ΔΝΤ

Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο για την Ελλάδα, τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό, με την κυβέρνηση να το έχει αναδείξει σε «σημαία» και ο φόβος της υποστολής της, πλέον μεγαλώνει επικίνδυνα.