Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, επεσήμανε ότι η πλειονότητα των κρατών - μελών στήριξε τον πυρήνα των ελληνικών θέσεων στο προσφυγικό.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της συνόδου έγινε σαφής η κυρίαρχη αντίθεση εντός της Ε.Ε., με χωρες προσηλωμένες στις αρχές της αλληλεγγύης και μια σειρά άλλων χωρών που έχουν την αποψη των αποκλεισμών, των τειχών, ενώ θεωρούν πως οτιδηποτε δεν είναι στη δική τους αυλή δεν τους απασχολεί.
«Εμείς είπαμε ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να εφαρμόζεται α λα καρτ» υπογράμμισε, τονίζοντας παράλληλα, πως η Ελλάδα σηκώνει σχεδόν το σύνολο του βάρους της προσφυγικής κρίσης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την υποδοχή των ροών.
Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας, αναμένει ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, υπογραμμίζοντας τη σημασία η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.
Ακόμη, έστειλε σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας ότι κανείς δεν επιθυμεί νέες αναταράξεις στην Ευρώπη εν όψει μάλιστα μίας εκλογικής χρονιάς για κάποιες χώρες. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ξανά ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από την πλευρά των εταίρων, σημειώντας πως η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της. Παράλληλα, είπε ότι αυτό που έχει ανάγκη και δικαιουται η χώρα είναι να δοθεί ένα ισχυρό σήμα προς επενδυτική κοινότητα. Και αυτό, όπως είπε, δεν μπορεί να δοθεί με διαρκείς αναβολές και καθυστερήσεις σε όσα έχουν συμφωνηθεί.
Η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η Ελλάδα πρέπει να ενταχθεί το συντομότερο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ «και έτσι να γίνει πόλος επενδύσεων που θα δημιουργήσουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2017».
Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης των Παραπολιτικών Ελένης Καλογεροπούλου, αναφορικά με το εάν συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως δεν θέτει ζητήματα που αφορούν υπουργούς της, απλώς ζητάω από την ίδια τις θέσεις της και της απόψεις της.
Συζητήσαμε με Μέρκελ και Ολάντ για το Κυπριακό
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν το Κυπριακό. Όπως είπε, βρήκε κατανόηση ενώ πρόσθεσε ότι για ένα ζήτημα «παράνομης εισβολής και κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου» και ότι «δεν μπορεί να θεωρείται βιώσιμη λύση μια λύση που προβλέπει την μόνιμή παραμονή κατοχικών στρατευμάτων».
Σχετικά με το θέμα των εγγυήσεων επανέλαβε ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και τόνισε ότι «το πλαίσιο των εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό και πρέπει να καταργηθεί».
"Χρειάζεται δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων" είπε, υπογραμμίζοντας ότι με τις τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς και αισιόδοξοι ότι δημιουργείται θετικό κλίμα για την επίλυση του Κυπριακού»