Με τις ενστάσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης , να είναι διατυπωμένες ο Γιάννης Δραγασάκης έδωσε το στίγμα των κινήσεων που θα ακολουθήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντώντας χθες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών υπογράμμισε ότι «μας κάνουν μαθήματα ότι δεν είναι το χρέος το πρόβλημά μας, ή ότι το χρέος δεν είναι πρόβλημα για 10 χρόνια. Μα όταν αιωρείται μια τέτοια αβεβαιότητα πάνω από τη χώρα ότι μπορεί να αυξηθούν αύριο τα επιτόκια και το χρέος θα ξαναγίνει μη βιώσιμο ακόμα και αν θεωρούσε κάποιος λανθασμένα ότι είναι βιώσιμο, αυτό σημαίνει ότι η χώρα αυτή δεν μπορεί να προσελκύσει μακροπρόθεσμους επενδυτές».

Η εντολή που έχει δώσει ο πρωθυπουργός είναι η γρήγορη ολοκλήρωση των 33 προαπαιτουμένων ώστε να μην υπάρχει αφορμή από την πλευρά των δανειστών για καθυστερήσεις στο χρονοδιάγραμμα. «Να γνωρίζει η διαπραγματευτική ομάδα τι ζητάνε οι εταίροι έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και χρονοτριβές» είναι το μήνυμα που στέλνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Ωστόσο με τις συζητήσεις να καθυστερούν να ξεκινήσουν, πιο ρεαλιστικός στόχος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Η Ντέλια Βελκουλέσκου, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν έχει έρθει ακόμη στην Αθήνα και με την άφιξη της να αναμένεται την ερχόμενη Κυριακή οι διαπραγματεύσεις – επί της ουσίας – θα ξεκινήσουν από την Δευτέρα.

Μέρκελ – Ολαντ- Τσίπρας στις Βρυξέλλες

Αμέσως μετά την ομιλία του στη Βουλή , για το νομοσχέδιο για την «Κοινωνική Οικονομία», ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα υπάρξουν  ξεχωριστά ραντεβού με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ ενώ έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις τόσο με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ όσο και με τον Μάρτιν Σουλτς.

Το χρέος και η αξιολόγηση -με το θέμα των εργασιακών να κυριαρχεί- θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Όμως, πολύ σημαντική για την ελληνική πλευρά θεωρείται και η ίδια η Σύνοδος καθώς στην επίσημη ατζέντα περιλαμβάνεται και το προσφυγικό.

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα

Όπως όλα δείχνουν ο Αμερικανός πρόεδρος αμέσως μετά τις εκλογές θα πραγματοποιήσει επίσκεψη τόσο στο Βερολίνο όσο και στην Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον σχετικά με τις υψηλές οργανωτικές προδιαγραφές (μέτρα ασφαλείας) που προϋποθέτει η επίσκεψη ενός Αμερικανού προέδρου στην Αθήνα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και ενδεχομένως αυτό να γίνεται διότι περιμένουν οι όποιες ανακοινώσεις να γίνουν από τον Λευκό Οίκο. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου θα είναι ένα καλό μήνυμα ειδικά για το θέμα του χρέους όπου η ελληνική πλευρά ελπίζει και στην παρέμβαση του Αμερικανικού παράγοντα προκειμένου να βρεθεί η λύση του.