Στον "πάγο" μπαίνουν σήμερα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, καθώς η συντονιστική επιτροπή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος ανακοίνωσε ότι αποφάσισε τη συνέχεια της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και σήμερα, Τετάρτη. Την ίδια στιγμή ασκούν πίεση για να προωθηθεί ρύθμιση σχετικά με την προστασία της κύριας κατοικίας και από πλειστηριασμό που ξεκινά το Δημόσιο ή άλλοι κρατικοί φορείς.

Οι συμβολαιογράφοι απαιτούν την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς τις Τράπεζες και τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών.

Τροπολογία για την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για οφειλές προς το δημόσιο μέχρι το τέλος του 2017, κατάθεσαν στη Βουλή έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Είναι γεγονός ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών τα προηγούμενα χρόνια για ακίνητα πρώτης κατοικίας είχε φέρει σχετική ισορροπία, παρά το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί για όλα τα άλλα ακίνητα δεν είχαν σταματήσει. Το 2014 είχαν εκπλειστηριαστεί 16.000 ακίνητα και το 2015 αριθμός τους έφτασε τις 8.700.

Όμως τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική καθώς εκπλειστηριάζονται και ακίνητα πρώτης κατοικίας και αυτό χτυπά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, μόνο για το χρονικό διάστημα που έχει απομείνει έως τα τέλη του έτους οι πλειστηριασμοί ακινήτων τους οποίους θα διενεργήσουν οι τράπεζες εκτιμάται ότι φτάνουν τους 2.000, ενώ για το 2017 ο συνολικός αριθμός κυμαίνεται μεταξύ των 6.000 και 7.000 ακινήτων. Οι πλειστηριασμοί αυτοί αφορούν οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων άνω των 200.000 ευρώ και όπως λένε τραπεζικές πηγές, πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δανειολήπτες δεν προχώρησαν σε διακανονισμό με τις τράπεζες.