του Γιώργου Λυκουρέντζου
Για το πρωί της Τετάρτης προγραμματίζεται η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής με τον Νίκο Βούτση να πραγματοποιεί νέα απόπειρα για τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης ωστόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι επίκειται νέο ναυάγιο. Η αλήθεια είναι πως το στραβό κλίμα λόγω της αρνητικής στάσης της Ν.Δ -χωρίς την ψήφο της δεν προκύπτει η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία- το έφαγε κι ο γάιδαρος, δηλαδή η τροπολογία Παππά για το μαύρο καθώς ακόμα και κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη ή το Ποτάμι τα οποία άφηναν ανοικτό ένα παράθυρο έστω συζήτησης λένε πλέον πως το κλίμα δυναμιτίστικε από όσα έγιναν το βράδυ της Παρασκευής με την τροπολογία. Με τον κίνδυνο ναυαγίου να είναι ξανά ορατός το Ποτάμι κατέθεσε πριν από λίγο πρόταση απεμπλοκής ζητώντας αναβολή της συνεδρίασης της Διάσκεψης για την Τετάρτη και ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας όταν πλέον θα έχει βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας."Η συνεχής σύγκρουση γύρω από το τηλεοπτικό τοπίο δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η κυβέρνηση φέρει τεράστια ευθύνη με την αυθαίρετη απόφασή της να παρακάμψει το ΕΣΡ και να χορηγήσει μόνο 4 άδειες.
Οι σπασμωδικές κινήσεις του κ.Παππά που τη μια μέρα καταθέτει τροπολογία και καταργεί το ΕΣΡ και την άλλη ζητά συναίνεση για ένα υπερκομματικό ΕΣΡ, δε δημιουργούν συνθήκες άρσης του αδιεξόδου. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ δεσμευόμενοι παράλληλα ότι, όποια κι αν είναι αυτή, θα γίνει σεβαστή και στην συνέχεια όλοι μαζί, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, να συμβάλουμε από κοινού στη συγκρότηση του νέου ΕΣΡ" αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για συγκρότηση ΕΣΡ. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να λάβει την τελική του απόφαση σε σύσκεψη σήμερα το βράδυ ωστόσο στελέχη του κόμματος στη Βουλή επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να στηρίξουν την πρόταση Βούτση, ανεξαρτήτως προσώπων.
Το διαφαινόμενο ναυάγιο θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης καθώς η Βουλή δεν είναι διατεθειμμένη να προχωρήσει σε άλλου είδους λύσεις όπως η άλλαγή του Κανονισμού της Βουλής και η διεύρυνση της σύνθεσης της Διάσκεψης των Προέδρων ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη από το Σύνταγμα πλειοψηφία. Έτσι, το πιθανότερο είναι να επανακατατεθεί η "παγωμένη" τροπολογία Παππά και μάλιστα άμεσα σε νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί την Πέμπτη, την επομένη δηλαδή της Διάσκεψης.