Της Ηλιάνας Πετρίδη
Ο τρόμος του εγκέλαδου, χτύπησε στα Ιωάννινα, καθώς το βράδυ του Σαββάτου στις 23:14μ.μ σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο Πάτρας, το επίκεντρο ήταν η περιοχή του Πωγωνίου, περίπου 16χλμ. από την κεντρική πόλη των Ιωαννίνων και ο σεισμός είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων έχοντας προηγηθεί εκκωφαντική βοή. Το δύσκολο βράδυ για τους κατοίκους των Ιωαννίνων μόλις είχε ξεκινήσει, καθώς από εκείνη τη στιγμή ως κι αργά το απόγευμα της Κυριακής, δε σταμάτησαν να υποφέρουν από τους μετασεισμούς, με τον ισχυρότερο να αγγίζει τους 5.0 βαθμούς. Αρκετοί ήταν αυτοί που την ώρα του εγκέλαδου βρίσκονταν στο δρόμο προκειμένου να περάσουν κάπου το βράδυ τους διασκεδάζοντας, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που επιβιβάστηκαν στα οχήματά τους με τις οικογένειές τους από φόβο, και κατευθυνόμενοι στην παραλίμνια περιοχή της πόλης, δημιούργησαν ένα κυκλοφοριακό χάος. Η σεισμική δόνηση, έγινε αισθητή στο νησί της Κέρκυρας, στην Πρέβεζα, στην Άρτα και τη Θεσπρωτία, χωρίς ευτυχώς να θρηνούμε θύματα ή να έχουν προκληθεί πολύ σοβαρές υλικές ζημιές σε σπίτια. Ο γεωφυσικός- σεισμολόγος, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, δήλωσε: «Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα, κυρίως γύρω από τις περιοχές της Ζίτσας και του Πωγωνίου».
Ωστόσο, την ίδια άποψη φαίνεται πως έχει και ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας, Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στον τόπο που σημειώθηκε ο σεισμός. «Έχουν σημειωθεί πάνω από 160 μετασεισμοί με έντονη δραστηριότητα, βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά από το κύριο ρήγμα, οι οποίοι κυμαίνονται ανάμεσα στους 4 και 5 βαθμούς. Ο κόσμος έχει ηρεμήσει λίγο σε σχέση με το βράδυ που βρισκόταν σε τεράστια εγρήγορση, που ήταν απολύτως φυσιολογικό, ενώ το καθησυχαστικό είναι πως δε θρηνήσαμε κανέναν», μας είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «είναι συγκλονιστικό ότι έχουμε τόσους μετασεισμούς για ένα σεισμό της τάξης των 5,5 Ρίχτερ». Ο σεισμός στην περιοχή ωστόσο, όπως είπε ο καθηγητής, «προκλήθηκε από το ίδιο ρήγμα του Καλπακίου, που είχε δώσει αντίστοιχη ισχυρή δόνηση το 2000 κι έγινε αισθητός σε τόσο μεγάλη περιοχή λόγω του μικρού εστιακού του βάθους». Ακόμη, συμβούλεψε τους κατοίκους των Ιωαννίνων που δεν είναι σίγουροι για την ακεραιότητα των κτιρίων που δεν πληρούν αντισεισμικούς κανονισμούς, να μείνουν μακριά από αυτά. Οι ίδιοι όμως είναι τόσο ταραγμένοι που όπως χαρακτηριστικά είπε στην Freddo, κάτοικος της περιοχής, «κουνιόμαστε συνέχεια κι έχουμε τρομοκρατηθεί». Ο κ. Σιαπάτης, ντόπιος από χωριό της Ζίτσας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νόμιζα πως θα ανοίξει η γη να με καταπιεί. Πήρα τα εγγόνια μου και βγήκαμε έξω από το σπίτι. Τα κοίμισα στο αμάξι με τη γυναίκα μου από το φόβο μας. Χρόνια είχαμε να νιώσουμε τέτοιο σεισμό». Άλλη κυρία, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της, είπε: «Ήμουν στο δρόμο μαζί με τις κόρες μου, γιατί γυρίζαμε από επίσκεψη. Είχαμε δίπλα μας βουνό και τρόμαξα ότι θα μας έρθει στο κεφάλι. Γινόταν για ώρα πανικός, αλλά δε γυρίσαμε σπίτι. Κάτσαμε κοντά στη λίμνη».
Σε εξέλιξη
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αλλά και ο ερευνητής του Ινστιτούτου, Χρήστος Ευαγγελίδης, αφήνουν αμφιβολίες για το εάν τα 5.5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε συνεχώς την κατάσταση», λένε στην Freddo.
Περισσότερα στη Freddo που κυκλοφορεί...