Δεν έχει τέλος η αλυσίδα των παρατυπιών και των παραλείψεων γύρω από το… θολό πόθεν έσχες του Γιάννη Αλαφούζου, το οποίο συνιστά δίχως αμφιβολία δυναμίτη στα θεμέλια της διαφάνειας του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Mία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη για την έωλη επιχειρηματολογία αναφορικά με την απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής της ALTER EGO κατά του ΣΚΑΪ για τα σκοτεινά σημεία του πόθεν έσχες του Γιάννη Αλαφούζου και ιδιαίτερα για την περίπτωση του δανείου εταιρείας με βασικό μέτοχο τον ίδιο προς την εταιρεία φορέα του ΣΚΑΙ, το οποίο όμως η νομοθεσία περί ΜΜΕ απαγορεύει ρητά, έρχονται στο φως νέα άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία που θέτουν προ των ευθυνών της την αρμόδια Επιτροπή.
Υπενθυμίζεται, πως τα μέλη της είχαν αντιπαρέλθει τη... λεπτομέρεια για την δανειοδότηση της ιδιοκτήτριας εταιρείας του καναλιού του Φαλήρου από τη ναυτιλιακή Sea Diamond συμφερόντων Αλαφούζου με το αιτιολογικό ότι τι η νομοθεσία περί ΜΜΕ δεν ισχύει στην περίπτωση αυτή επειδή ... ο ΣΚΑΙ λειτουργεί από 1.1.2016 "χωρίς άδεια" και όποιο ζήτημα προκύψει θα πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης και όχι σ' αυτή τη φάση. Άρα, δηλαδή επειδή είναι ήδη παράνομος, μπορεί να παρανομεί γενικότερα και να συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία, χωρίς να εκπληρώνει στοιχειώδεις προϋποθέσεις νομιμότητας. Κι όταν μάλιστα, ο ίδιος ο Γιάννης Αλαφούζος έχει ομολογήσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής πριν από λίγο καιρό ότι ήταν συνήθης για τον ίδιο η πρακτική της δανειοδότησης του τηλεοπτικού του σταθμού από την ναυτιλιακή του εταιρεία.
Στο μεταξύ έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό το πέρα για πέρα εκτός νομιμότητας και στοιχειώδους λογικής επιχείρημα του Αλαφούζου, με βάση το οποίο παρουσίαζε ως εγγύηση για την οικονομική του δυνατότητα να αποπληρώσει το τίμημα της άδειας, τα… μελλοντικά κέρδη του ΣΚΑΪ, ενώ το κανάλι κατέγραφε μονίμως ζημιογόνες χρήσεις.
ΤΡΙΑ ΠΛΟΙΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω και σε μια προσπάθεια να καλύψει τις μαύρες οικονομικές τρύπες του πόθεν έσχες του, ο Αλαφούζος επιστράτευσε και πάλι το κομμάτι της ναυτιλιακής του δραστηριότητας, βάζοντας ως επιπρόσθετες εγγυήσεις άλλα τρία πλοία συμφερόντων της ίδιας εταιρείας! Ωστόσο, πέραν του γεγονότος ότι ακόμη μια φορά δρα εκτός του προαναφερθέντος νομικού πλαισίου, στο μέτωπο αυτό τίθεται και ξεκάθαρο ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς οι εν λόγω «εγγυήσεις» αφορούν περιουσιακά στοιχεία εκτός Ελλάδος, η αξιοπιστία των οποίων είναι από δύσκολο έως αδύνατο να ελεγχθεί, πολλώ δε αν πρόκειται για χώρες εκτός του… διεθνούς φορολογικού χάρτη.
Το πλέον τραγελαφικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι πέραν των υπόλοιπων ασαφειών, φαίνεται να έχουν σβηστεί τα ονόματα των μετόχων των πλοίων-«εγγυήσεων» που έχει παρουσιάσει ο Αλαφούζος. Στον αντίποδα, τόσο σε ό,τι αφορά το πόθεν έσχες του Βαγγέλη Μαρινάκη, όσο και της πλευράς Κυριακού, αλλά και του Ιβάν Σαββίδη δεν υπήρξε καμία ανορθογραφία και ως εκ τούτου και οι τρεις επιχειρηματίες επιθυμούν να ριχτεί άπλετο φως στην διαδικασία ελέγχου. Το όλο θέμα παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι σύμφωνα με την διεθνή ναυτιλιακή πρακτική, το πλέον πιθανό είναι πως τα τρία αυτά πλοία είναι ακόμη υποθηκευμένα στις τράπεζες που δανειοδότησαν την κατασκευή τους. «Αυτά τα φαινόμενα είναι πολύ πιο σημαντικά και πιο δύσκολα διαχειρίσιμα από οποιαδήποτε απόφαση του ΣτΕ», λένε οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια των σχετικών διεργασιών.
ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ
Μετά απ' όλα αυτά και εν μέσω των δικαιολογημένων παραπόνων των νομικών παραστατών κάθε σχήματος για τον ελάχιστο χρόνο που είχαν δικαίωμα πρόσβασης στα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών, αλλά και για τον κατ' εξαίρεση αποκλεισμό τους από τα στοιχεία που αφορούν τον Γιάννη Αλαφούζο (πρόκειται για ωμή παραβίαση των κανονισμών της διαδικασίας), είναι σαφές πως η αρμόδια επιτροπή και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση, αλλά και να δώσουν άμεσα έγκριση για την δημοσιοποίηση των διαδικασιών ελέγχου του πόθεν έσχες των υπερθεματιστών , αφήνοντας στην άκρη τις περίεργες αιτιάσεις του αφεντικού του ΣΚΑΪ περί προσωπικών δεδομένων. Γιατί σ' αυτή την περίπτωση θα κινδυνεύει να καεί το χαρτί της έξωθεν καλής μαρτυρίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Βλέπετε, όταν ο ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ ζητά μετ' επιτάσεως να βγει στην δημοσιότητα το υλικό που κατέγραψαν οι κάμερες στην διάρκεια της δημοπρασίας, το οποίο περιέχει ξεκάθαρα προσωπικές στιγμές των εμπλεκομένων, ενώ αντίθετα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο κομβικό για τον ίδιο τον διαγωνισμό έλεγχο του πόθεν έσχες, τότε δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερες σκιές που είναι χρέος των αρμοδίων να ερευνήσουν. Άραγε τι έχει να κρύψει;