Με 370 εκ. ευρώ από το Λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Α.Σ) που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, το λεγόμενο ΑΚΑΓΕ κλείνει τις τρύπες του Οργανισμού Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων το υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Για ακόμη μια φορά η έλλειψη ρευστότητας «στραγγαλίχζει» τα ασφαλιστικά ταμεία και αναγκάζει την Κυβέρνηση να τρέξει στο κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, ο οποίος τελευταία δύο χρόνια έχει μπει στο προσκήνιο.Αυτή τη φορά με απόφαση που υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αποφασίστηκε η διάθεση:

•    δέκα εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Ε.Τ.Α.Α-Τομέας Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ)  για το 2016. 
•    δέκα εκατομμυρίων ευρών για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Ε.Τ.Α.Α –Τομέας Ασφάλισης Νομικών (Τ.Α.Ν) για το ίδιο 2016.
•    350 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Κλάδου Σύνταξης του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών  (Ο.Α.Ε.Ε) για το ίδιο έτος. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση το ποσό για τον Ο.Α.Ε.Ε θα μεταφερθεί σε τρεις δόσεις. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δόση ποσού 150 εκατομμυρίων ευρώ θα μεταφερθεί στις 25 Οκτώβρη, ενώ δεύτερη δόση, η οποία αγγίζει τα 100 εκ. ευρώ θα μπει στα ταμεία του ΟΑΕΕ στις 10 Νοεμβρίου. Η τρίτη και τελευταία δόση ποσού 100 εκ. ευρώ θα μεταφερθεί στις 9 Δεκεμβρίου. 

Τα 20 εκατομμύρια στο ΕΤΑΑ αναμένεται να καλύψουν την «τρύπα» που υπάρχει για τις συντάξεις του Νοεμβρίου, ενώ τα 350 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΑΕΕ θα μπουν στα ταμεία του Οργανισμού, προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου, αλλά και του Ιανουαρίου 2017.