Aνοιχτή πλατφόρμα δημιουργικής ονειροπόλησης για περαστικούς αλλά και μόνιμους κατοίκους του Πειραιά, ανοίγει για ένα τριήμερο από Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με πρωτοβουλία του 40χρονου εικαστικού Αντώνη Βολανάκη και της 30χρονης ηθοποιού και σκηνοθέτιδος Ραφίκας Σαουις. (Παρασκευή: 3-7.30μμ Σάββατο: 2-5μμ, Κυριακή 3-6.30μμ).
Πρόκειται για ένα τριήμερο που περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια μουσικής, εικαστικών, θεάτρου, και χορού καταλήγοντας έως και σε μαθήματα break dance! Εχει προηγηθεί αντίστοιχη πλατφόρμα μ΄ένα διαπολιτισμικό art residency στον Ελαιώνα με καλλιτέχνες που διαμένουν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας, ελληνες και ξένους από Αφγανιστάν, Συρία, Αργεντινή, Ισπανία μέχρι και Μεγάλη Βρετανία. Στο τριήμερο που θα ακολουθήσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα παρουσιάζεται οπτικοακουστικό υλικό από τον πρώτο σταθμό δράσης, όπως και δείγματα γραφής όλων των καλλιτεχνών.
(Να υπογραμμίσουμε πως η πλατφόρμα αυτή ξεκίνησε με την παρουσίαση ιστοριών της προσφυγιάς των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, πλην όμως ο πυλώνας μετατοπίστηκε στη συλλογική αναζήτηση θεματικών που αφορούν καλλιτέχνες χωρίς εθνική ταυτότητα.
Ιδέα: Blinddate 12.blogspot .gr
Σχεδιασμός και υλοποίηση Αντώνης Βολανάκης και Ραφικα Σαουις.
Ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Η πρακτική του αποτελεί αμάλγαμα συνέργειας μεταξύ ανθρωπίνων σχέσεων και αισθητικής, ποίησης και πολιτικής, καλών τεχνών και θεάτρου. Σπούδασε αριστεύοντας στα Wimbledon College of Art BA (Hons), Central Saint Martins College of Art – Master of Arts και Alvar Aalto University, Helsinki. Από το 2004 έως και το 2012 δίδαξε στα τμήματα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Πατρών και στο Κέντρο Εικαστικής Ψυχοθεραπείας/ Αθήνα.
Τα τελευταία τέσσερα έτη διδάσκει και ερευνά σε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα: στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης / Arts Politics, Tisch School of Arts/ NYU, στο ερευνητικό πρόγραμμα της École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs / Paris. Έχει δημιουργήσει γλυπτικές εγκαταστάσεις και περφόμανς, έχει σκηνοθετήσει, σκηνογραφήσει θέατρο, χορό και όπερα και έχει επιμεληθεί εκθέσεις και συνεργατικές πλατφόρμες ανάμεσα σε εικαστικούς, συγγραφείς, ποιητές και ερευνητές φιλοσοφίας.
Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε: Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Αγγλία, Ελλάδα, Σουηδία, Νορβηγία, Φιλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Τσεχία και στα: Kimmel Galleries/ NYC, Dixon Place/ NYC, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, National Theatre London, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Royal Opera House-Covent Garden, Μουσείο Μπενάκη, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή και Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Ίδρυμα Κακογιάννη, Μπιενάλε Αθήνας. Εχει λάβει υποτροφίες, βραβεία και διακρίσεις από θεσμούς όπως Arts and Humanities Research Board/ UK, University of Surrey, London Institute, Linbury Prize και από τα Ιδρύματα: Fulbright, Ωνάσειο, Βαρδινογιάννειο, Α.Γ. Λεβέντη, Προποντίς, Σπυρόπουλος, και Β&Ε Γουλανδρή.
Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Ραφίκα Σαουίς γεννήθηκε το 1986 στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (τμήμα φιλολογίας και γλωσσολογίας, όπου αρίστευσε στην πτυχιακή της), στη Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου στο Λονδίνο.
Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με: Εθνικό Θέατρο Ελλάδος, Φεστιβάλ Αθηνών, Abbey Festival, Μπιενάλε Αθηνών, Βασιλική Ακαδημία Θεάτρου/Λονδίνο, John Gielgud Theatre, και με καλλιτέχνες όπως ο Μπρούς Μάγιερς, η Μάρι Γκαμπριέλ Ρότι κ.α . Ως σκηνοθέτης ασχολείται με το πολιτικό και το θέατρο ντοκουμέντο . Το 2015 δημιούργησε μαζί με άλλους καλλιτέχνες την κολεκτίβα Zlap όπου παρουσίασαν στα: Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Μπιενάλε Αθηνών, Mixer Festival στο Βελιγράδι, τη Σπουδή Ι και ΙΙ του έργου Ατρείδες, Τετράδια κρίσης μιλώντας για το προσφυγικό, εξετάζοντας την αμφισημία των ανθρωπιστικών πρακτικών της δύσης.
Η Σαουίς πρόσφατα παρουσίασε έργο της στο Εθνικό Θέατρο της Νορβηγίας, στο Φεστιβάλ του Ίψεν στην πλατφόρμα «Monsters of Reality- The Mimesis Machine». Στον κινηματογράφο το 2015 στο Διεθνές Φεστιβάλ του Λοκάρνο επιλέχθηκε από την Ακαδημία Νέων Καλλιτεχνών ως μία από τους καλύτερους 25 καλλιτέχνες στον κινηματογράφο στην Ευρώπη, με τη μικρού μήκους ταινία της Afterwardness. Η Σαουίς επίσης έχει συνεργαστεί τα τελευταία δυο χρόνια με ανήλικα ασυνόδευτα προσφύγων και οικογένειες προσφύγων στην Λέσβο και στην Αθήνα.