Με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής έκτακτη σύσκεψη μεταξύ του αρμόδιου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού και του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο λεκανοπέδιο ύστερα από τις έντονες βροχοπτώσεις της Πέμπτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλή και ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας.

DOUROY SISKEPSI

Κατά την έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων - που εκδηλώνονται για δεύτερη μέρα στην Αττική - η Περιφερειάρχης έδωσε εντολή να δημιουργηθεί Επιχειρησιακό Κέντρο στην Περιφέρεια Αττικής, με το οποίο θα εφαρμοστεί καλύτερα η εποπτεία της κατάστασης και των ζημιών, όπως και ο αρτιότερος συντονισμός όλων των αρμόδιων Διευθύνσεων και Υπηρεσιών.

Τόσο η κα Δούρου, όσο και οι Αντιπεριφερειάρχες, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους Δήμους και ους αρμόδιους Υπουργούς, για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει σε επιφυλακή για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου δήλωσε: "Σήμερα στη συνάντησή μας αναφερθήκαμε στην ανάγκη ενός Οδικού Χάρτη παρεμβάσεων και συνεργειών μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Αττικής και όχι μόνο. Στόχος του Χάρτη αυτού είναι να μην επαναλαμβάνονται τα φαινόμενα δεκαετιών, όπως αυτό της γραφειοκρατίας, της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και της εκ των υστέρων παρέμβασης του κρατικού μηχανισμού. Αντικείμενο της συνάντησής μας ήταν να τεθούν οι βάσεις για έναν σοβαρό σχεδιασμό που θα αντιμετωπίζει εκ των προτέρων τόσο σημαντικά και σύνθετα θέματα".

Επίσης, η κα Δούρου τόνισε πως η Περιφέρεια ήταν έτοιμη και συντονισμένη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα έφερνε η κακοκαιρία: "Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν χθες την Αττική, δεν βρήκαν μια απροετοίμαστη Περιφέρεια. Έχουμε δρομολογήσει σειρά έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής. Έργων που όφειλαν να είχαν γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Έργων που στοχεύουν στη προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από τις παρεμβάσεις και τις αυθαιρεσίες δεκαετιών".

Κλείνοντας, η Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνεργάστηκαν στην προσπάθεια αυτή: "Να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, που σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ανταποκρίθηκε και δεσμεύεται να προβεί στις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να αποτελέσει παρελθόν το φαινόμενο να περιοριζόμαστε στην πολιτική βούληση και ουσιαστικά να μην προχωρούμε σε πράξεις για την προστασία των πολιτών".

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στάθηκε στην αγαστή συνεργασία του Υπουργείου με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους και τον εξαιρετικό συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την ανάδειξη των αδυναμιών που ενδημούν μέσα στο σύστημα, κάθε φορά που προκύπτουν τέτοια προβλήματα.

Επιπλέον, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα σταματήσει οριστικά με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο δεσμέυτηκε να το φέρει ο ίδιος στην Βουλή.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Μπαλάφας, χαρακτήρισε τη σύσκεψη ιδιαίτερα χρήσιμη και υπογράμμισε ότι δεν είναι η ώρα για περισσότερα λόγια αλλά για άμεσες ενέργειες από όλους τους εμπλεκόμενους.