Εγκλωβισμένη βρίσκεται η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες μέσα σε εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές κόντρες, ενώ η ρήξη με θεσμούς όπως η Εκκλησία, αλλά και με την κοινωνία είναι σχεδόν γεγονός. Από την μία ο «ιερός πόλεμος» με την Ιερώνυμο και από την άλλη τα χημικά στους συνταξιούχους, θέτουν την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα πολλά βήματα προς τα δεξιά.  Από το σκηνικό δεν λείπουν οι εσωκομματικές αντιδράσεις, αλλά και οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης που αποστρέφονται τέτοιες τακτικές πολιτικής αντιμετώπισης και διαχείρισης σκηνικών κρίσεων.

Το Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνουν να χάνουν τον κυβερνητικό έλεγχο, έχοντας και την πίεση των δημοσκοπήσεων που καταγράφουν όχι μόνο την φθορά, αλλά και την αποτυχία της κυβέρνησης να εκπληρώσει τους στόχους και τις υποσχέσεις της.

Την ίδια στιγμή τα νέα αντιλαϊκά και φορομπηχτικά μέτρα που έρχονται για όλη την κοινωνία και κυρίως για τα μεσαία στρώματα, θα αποτελέσουν για πολλούς το τελειωτικό χτύπημα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κύκλοι της κυβέρνησης εκτιμούν ότι τουλάχιστον στο εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό μέτωπο την εκτόνωση ίσως να φέρει ο ανασχηματισμός με τον πρωθυπουργό να στρέφει το βλέμμα σ’ αυτό το ενδεχόμενο, έχοντας ως δεύτερη σκέψη να αλλάξει την ατζέντα τις επικαιρότητας και το αρνητικό κλίμα εις βάρος της κυβέρνησης.

Ξύλο και χημικά

Η εικόνα με τα δακρυγόνα στους συνταξιούχους που θέλησαν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και η εικόνα της παραταξιακής Αυγής να δημοσιεύει μια δημοσκόπηση-κόλαφο για την κυβέρνηση, ταράζουν το Μέγαρο Μαξίμου πάνω που μόλις κόπασε ο θόρυβος για τις άδειες και τα κανάλια.

Αντιλαμβανόμενος τις εντυπώσεις και τον αντίκτυπο που θα είχε η εικόνα με τους αστυνομικούς να ψεκάζουν τα «περήφανα γηρατειά» ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε και ζήτησε εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα.

Μπορεί ο κ. Τόσκας να ανέλαβε την πολιτική ευθύνη χωρίς να υποβάλλει παραίτηση ωστόσο διατάχθηκε από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διενέργεια προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης για να εντοπιστεί και η «επιχειρησιακή» ευθύνη. Ο υπουργός επιφυλάχθηκε να αποδώσει ευθύνες σε αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ενώ όπως επεσήμαιναν κύκλοι του, «δεν θέλει να αποφασίσει εν θερμώ, δεν είναι της στιγμής αλλά αν προκύψουν ευθύνες, θα το ξαναδεί και αυτές θα αποδοθούν»     

Δημοσκοπικό σφυροκόπημα

Αίσθηση προκάλεσε το κυβερνητικό non paper που παραθέτει στοιχεία δημοσκοπήσεων προ των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 αλλά και προ του δημοψηφίσματος προκειμένου να καταδείξει ότι...έπεσαν έξω .

Αλλά κυρίως αίσθηση προκαλεί η υπόμνηση - νουθεσία (;) και προς την εφημερίδα «πώς πρέπει να γίνεται η ανάγνωση των δημοσκοπήσεων» καθώς χρησιμοποιούνται «ως επιχείρημα, στην διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος».

Ειδικά στη ΝΔ που «πανηγύρισε» την δημοσκόπηση της Αυγής οι κυβερνητικές πηγές καταγράφουν στο non paper και δημοσκόπηση της εταιρείας GPO του Τ. Θεοδωρικάκου για τον οποίο σημειώνουν  πως είναι «σημερινός σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη»

 

Ανασχηματισμός

Η ποιότητα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αλλά και ο χρόνος διεξαγωγής του ανασχηματισμού, φαίνεται να είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζει αυτό τον καιρό το Μαξίμου. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα, προκειμένου να βρει από το αδιέξοδο πολιτικό και κοινωνικό η κυβέρνηση να παίξει το χαρτί του ανασχηματισμού.

Πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι ο Τσίπρας θα προχωρήσει, όχι μόνο σε αλλαγή προσώπων αλλά και  σε κατάργηση Υπουργείων, σε ανασύσταση άλλων, σε σπάσιμο Υπουργείων και συνένωση άλλων.