του Παναγιώτη Τζένου - Εφημερίδα Παραπολιτικά

Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του ζητήματος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην κοιτίδα τους, την Ελλάδα, αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνεργασία με κορυφαίες προσωπικότητες του πνεύματος απ’ όλο τον κόσμο.

«Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι κυρίως νομικό. Είναι, και μάλιστα κατ’ εξοχήν, ζήτημα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και, συγκεκριμένα, ζήτημα χρέους απέναντι σε αυτή την Κληρονομιά. Τούτο οφείλεται στο ότι ο Παρθενώνας και τα μνημεία του έχουν μιαν ανεπανάληπτη, και γι’ αυτό ασύγκριτη, παγκόσμια πολιτισμική μοναδικότητα, αφού από εκεί άρχισε ο πρώτος Παγκόσμιος Πολιτισμός, για να θυμηθούμε τον Αντρέ Μαλρώ. Αρα η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν δημιουργεί κάποιο ανάλογο προηγούμενο διεκδίκησης για άλλες αρχαιότητες ανά τον κόσμο», επισημαίνει, μέσω συνεργατών του, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην ατζέντα του κ. Προκόπη Παυλόπουλου είχε πάντα υψηλή προτεραιότητα η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σε κάθε ευκαιρία, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει την ανάγκη να επιστρέψουν, γιατί ανήκουν σε ένα μοναδικό μνημείο, ενώ έχει επανειλημμένως αναγνωρίσει την τεράστια σημασία που έχει για την Ελλάδα, αλλά και για τον παγκόσμιο πολιτισμό, το έργο των Διεθνών Επιτροπών για την επανένωση των Γλυπτών με το ακρωτηριασμένο μνημείο.

Επαφές και διαβουλεύσεις είχαν αρχίσει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο, με τη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τους ελληνιστές καθηγητές Louis Godart και Dusan Sidjanski, πρόεδρο της Ελβετικής Επιτροπής και τότε αντιπρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών. Ο κ. Παυλόπουλος πρώτος στήριξε τη συγκρότηση της Ιταλικής Επιτροπής για την Επιστροφή των Γλυπτών, με επικεφαλής τον καθηγητή Louis Godart, απευθύνοντας χαιρετισμό μέσω εκπροσώπου του στη διεθνή αρχαιολογική συνάντηση της Φλωρεντίας, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο διήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, με θέμα «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα: 200 χρόνια από την ιδιοποίησή τους από το Βρετανικό Μουσείο», που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και με τη συμμετοχή και εκπροσώπων 15 Εθνικών Επιτροπών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, υπήρξαν σημαντικές ανακοινώσεις και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών και των νεότερων δεδομένων της διεκδίκησης των Γλυπτών.

Νέα στοιχεία από τα αρχεία του λόρδου Ελγιν, ο τρόπος που τεμαχίστηκε η Ζωφόρος του Παρθενώνα, τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και τα προβλήματα αντικαταστάσεώς τους, το ναυάγιο του Μέντορα, η έρευνα στα Οθωμανικά Αρχεία της Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και οι νομικές πτυχές της διεκδίκησης ήταν μερικά από τα θέματα των επιστημονικών παρουσιάσεων

Κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η επιστροφή των Γλυπτών επιβάλλεται, γιατί χωρίς αυτά ο Παρθενώνας είναι βαριά λαβωμένος από μια ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας. Εδωσε δε μεγάλη έμφαση για μία ακόμη φορά στη μοναδικότητα του Παρθενώνα ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην ανάγκη επαναπατρισμού των Γλυπτών, προκειμένου να συμβολίσει και να εκπέμψει προς την ανθρωπότητα το αιώνιο και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί.  Επικαλούμενος σημεία της ομιλίας του Γάλλου συγγραφέα Αντρέ Μαλρώ το 1959, στάθηκε ιδιαίτερα στην αναφορά του ότι «η Ακρόπολη είναι ο μοναδικός τόπος του κόσμου που κατοικείται ταυτόχρονα από το πνεύμα και από το θάρρος», καθώς και στην επισήμανσή του που συμπυκνώνει, μέσω του μηνύματος του Παρθενώνα, την ουσία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού ως συστατικού στοιχείου του διαχρονικού, παγκόσμιου πολιτισμού. «Είναι ο πρώτος πολιτισμός χωρίς ιερό βιβλίο, όπου η λέξη “ευφυΐα” σημαίνει να θέτεις ερωτήματα. Ερωτήματα που έμελλε να γεννήσουν την κατάκτηση του κόσμου από το πνεύμα, της μοίρας από την τραγωδία, του θείου από την Τέχνη και τον άνθρωπο».

 

Πρόσωπο εμπιστοσύνης ο αρχαιολόγος Louis Godart

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για την εκλογή νέου προέδρου και Δ.Σ. της Διεθνούς Ενωσης για τον Επαναπατρισμό των Γλυπτών (IARPS), που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου, σε συνέχεια της Συνάντησης των Εθνικών Επιτροπών, ήρθαν να δικαιώσουν την εμπιστοσύνη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στο πρόσωπο ενός από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους παγκοσμίως, του ελληνιστή καθηγητή Louis Godart - με ειδίκευση στη μυκηναϊκή αρχαιολογία και φιλολογία. Ο βελγικής καταγωγής, σύμβουλος πολιτιστικής κληρονομιάς του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, ένας από τους σπουδαιότερους μελετητές της γραμμικής γραφής, εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης, γεγονός που το υπουργείο Πολιτισμού χαιρέτισε με ενθουσιασμό, αναγνωρίζοντας τη νέα πνοή στην υπόθεση της επιστροφής των Γλυπτών.

O φιλέλληνας και θερμός υποστηρικτής του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα ασχολείται εδώ και χρόνια με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παρανόμως αφαιρεθεί από την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Στα βιβλία του εξηγεί τη μέθοδο που ακολουθεί προκειμένου να πείσει σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες να προχωρήσουν στην επιστροφή των κλαπέντων θησαυρών στις χώρες προέλευσής τους. «Η Ελλάδα είναι μια δεύτερη χώρα για μένα.

Πιστεύω ότι οι ρίζες του δυτικού πολιτισμού γεννήθηκαν στην Ελλάδα, από τον μινωικό πολιτισμό. Οποιος αγαπά την Ιστορία πρέπει να αγαπά τις ρίζες της ευρωπαϊκής ιστορίας, που βρίσκονται στην Ελλάδα, απλά διότι η ευρωπαϊκή ιστορία γεννήθηκε στην Ελλάδα», επισημαίνει χαρακτηριστικά και μάλιστα με σχεδόν άψογα ελληνικά ο διεθνούς φήμης πνευματικός άνθρωπος. Σύμφωνα με τον καθηγητή Godart, η μόνη δυνατή λύση είναι η διπλωματική. Να υπάρξει δηλαδή μια πρόταση στη βρετανική πλευρά για επιστροφή και αποκατάσταση των γλυπτών του Φειδία με αντάλλαγμα τον δανεισμό αριστουργημάτων που βρίσκονται σε μερικά ελληνικά μουσεία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που μπορεί να φτάνει έως τον έναν χρόνο.