Με ψήφο εμπιστοσύνης θα απαντήσει ο Αλέξης Τσίπρας στους σχεδιασμούς της Ν.Δ. για πρόταση μομφής, στην περίπτωση που ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες καταπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει και τη σχέση του με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Πάνο Καμμένο, καθώς ανάμεσά τους υπάρχει το θέμα Καλογρίτσα, το οποίο ξεκίνησε με δηκτικά σχόλια του υπουργού Εθνικής Αμυνας και τείνει να μετατραπεί σε «Βατερλώ» της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση δρομολογώντας ο ίδιος τις εξελίξεις για την επόμενη μέρα στο πολιτικό τοπίο, στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίψει ως αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά. Οπως λένε, μια τέτοια απόφαση θα λειτουργήσει καταλυτικά στο πολιτικό σκηνικό, καθώς θα δώσει χρόνο και νέα όπλα στη διαπλοκή. Κορυφαίες κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν μάλιστα ότι η ένταση της επίθεσης προς την κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα από τα κέντρα διαπλοκής και από τη Νέα Δημοκρατία έχει έναν και μοναδικό στόχο: μέσα από το κατάλληλο πολιτικό κλίμα να ασκήσει επιρροή σε ανώτατους δικαστές που μετέχουν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης που θα γίνει στο τέλος του μήνα για τον νόμο Παππά.
ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ. Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, οι ίδιες πηγές, ένα από τα βασικά κριτήρια που θα μετρήσουν για πολλά από τα μέλη της Ολομέλειας θα είναι και η κυβερνητική βιωσιμότητα. Οσο δηλαδή αδύναμη θα εμφανίζεται η κυβέρνηση και με έντονα τα σημάδια της αμφισβήτησης και της αποδρομής, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι δυνάμεις μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα απελευθερωθούν, μη λαμβάνοντας υπόψη τους κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση σε αυτή την ιστορία. Γι’ αυτό άλλωστε η κρίση των τελευταίων ημερών αξιολογείται από πολλά στελέχη της κυβέρνησης ως η σημαντικότερη από την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η διαπλοκή, συνεπικουρούμενη από τη Ν.Δ., παίζει το τελευταίο της χαρτί -και άρα η αντίδραση της κυβέρνησης, πέρα από αμυντική, θα πρέπει να είναι και επιθετική. Μάχη δηλαδή μέχρις εσχάτων. Πέρα λοιπόν από την αντίδραση που θα έχει ο πρωθυπουργός στην περίπτωση μιας κακιάς και δύσκολης απόφασης από το ΣτΕ, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται και τις κινήσεις της επόμενης μέρας. Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι μιλούν για αιφνιδιασμό με πρόωρες εκλογές, ενώ, παράλληλα, δυνατά παίζει από αρκετούς και το σενάριο της «ακινησίας». Δηλαδή, να μην κάνει τίποτα η κυβέρνηση και να περιμένει τις εξελίξεις. Οσοι υποστηρίζουν το σενάριο των πρόωρων εκλογών λένε ότι, άσχετα με την απόφαση του ΣτΕ, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταγγείλει τη διαπλοκή και να προκηρύξει εκλογές. Στο πίσω μέρος του μυαλού των υποστηρικτών αυτού του σεναρίου είναι φυσικά και το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα έχει άλλο ένα δύσκολο πακέτο να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς, αφού τουλάχιστον το ΔΝΤ εμφανίζεται ανυποχώρητο στα εργασιακά.
ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ. Η προσφυγή στις κάλπες εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα φέρει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι, παρά την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται χωρίς δυναμική. Εάν λοιπόν μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδειχθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τότε την «καυτή πατάτα» και τις σκληρές αντιδράσεις του ΚΚΕ θα τις επωμιστούν τα δύο συστημικά κόμματα, τα οποία σήμερα βρίσκονται στα κάγκελα, διαφωνώντας με όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης. Εάν, πάλι, δημιουργηθεί μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να διαπραγματευθεί αλλιώς, αφού μετά από ένα Μνημόνιο και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις οι πολίτες θα εμφανίζονται να τον εμπιστεύονται ακόμα.
Η διαπλοκή και οι άδειες
Το κεφάλαιο «διαπλοκή» θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι οι πολίτες αντιδρούν από τη σφοδρότητα της επίθεσης που κάνουν τα ΜΜΕ εναντίον της κυβέρνησης μόνο και μόνο γιατί δεν εξυπηρετήθηκαν τα δικά τους συμφέροντα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, παρομοίασε αυτή την εποχή με την περίοδο του δημοψηφίσματος επισημαίνοντας ότι όλες «οι γερασμένες δυνάμεις έχουν συμμαχήσει απέναντί μας». Την ίδια ώρα, ο Νίκος Παππάς κατονόμασε τους κ. Γιάννη Αλαφούζο, Δημήτρη Κοντομηνά και Γιάννη Βαρδινογιάννη ως υπευθύνους της επίθεσης που δέχεται η κυβέρνηση. Το δεύτερο σενάριο, της «ακινησίας», έχει να κάνει με τη λογική ότι σήμερα η κυβέρνηση μπορεί να βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση, όλα όμως περνούν και οι κρίσεις εκτονώνονται. Αλλωστε, όπως λένε πολλά στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μαθημένος σε τέτοιες καταστάσεις, αφού εξαρχής η διαπλοκή είχε δείξει τα δόντια της και τις προθέσεις της. Θεωρούν μάλιστα ότι αυτή η φάση γρήγορα θα τελειώσει, καθώς το θέμα των αδειών έχει τρεις καταληκτικές ημερομηνίες: Την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, όταν θα πρέπει να κατατεθούν οι προκαταβολές, την Παρασκευή 30 του μηνός, όταν θα γίνει η διάσκεψη του ΣτΕ, και την ημερομηνία που θα ξεκινήσει ο τελικός έλεγχος για τα «πόθεν έσχες» των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Εκεί πιστεύουν ότι θα γίνει και η μεγαλύτερη σύγκρουση.