Με «προτάσεις – βόμβα» στο χαρτοφυλάκιό της επέστρεψε η εκπρόσωπος τους ΔΝΤ στην Τρόικα, Ντέλια Βελκουλέσκου, ζητώντας νέα μείωση στις συντάξεις, όπως προκύπτει από το κείμενο συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ που παρέμεινε στην Αθήνα.
Αναλυτικότερα, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρθηκε:στο μη βιώσιμο δημόσιο χρέος της Ελλάδος, στις υψηλές συντάξεις,στους υψηλούς φόρους, στους αδύναμους τραπεζικούς ισολογισμούς και στα διαθρωτικά εμπόδια
Τα ανοικτά κεφάλαια παρουσίασε σε τηλεδιάσκεψη τα προκαταρκτικά πορίσματα της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, ενώ αναφερόμενη στη κατάρτιση της έκθεσης τόνισε πως «ήταν ευκαιρία να μιλήσουμε με την κυβέρνηση και με άλλους φορείς, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το στέλεχος του ΔΝΤ αναγνώρισε πως τα τελευταία έξι χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να μειώσει τα ελλείμματα του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από διψήφιους αριθμούς σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, κάτι που όπως είπε έγινε με κοινωνικό κόστος και με επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις.
Μάλιστα, η Ντέλια Βελκουλέσκου ανέδειξε τέσσερα προβλήματα που ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη της Ελλάδος.
Σε αυτά περιλαμβάνονται όπως είπε:
Οι υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες οι οποίες χρηματοδοτούνται από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις. Το δημόσιο χρέος που παραμένει μη βιώσιμο. Οι προβληματικοί ισολογισμοί τόσο των τραπεζών όσο και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Τα διάχυτα διαρθρωτικά εμπόδια για επενδύσεις και ανάπτυξη. Το μεγάλο "αγκάθι" παραμένει πάντα το ασφαλιστικό
«Δεν συμβουλεύουμε για περισσότερη λιτότητα, συμβουλεύουμε για λιγότερη», είπε η κα Βελκουλέσκου την ίδια στιγμή που οι δημοσιές δαπάνες παραμένουν σε υψηλά επιπεδα, λόγω των υψηλών συντάξεων που παρέχονται στους υπάρχοντες συνταξιούχους, ενώ αναφέρθηκε στο έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδος που βρίσκεται στο «μη βιώσιμο» επίπεδο του 10% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 2,5% στη ζώνη του ευρώ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές».
Η ίδια υπογράμμισε πως θα πρέπει να περικοπούν οι σημερινές φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος. «Αυτές οι απαλλαγές δύσκολα δικαιολογούνται γιατί δεν παρέχουν τα έσοδα που απαιτούνται για την προστασία των πλέον ευάλωτων», ανέφερε.
Η κ. Βελκουλέσκου φαίνεται να αναγνώρισε πως αν και η «αντίσταση» στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας είναι κατανοητή δεδομένων όσων έχουν γίνει τα τελευταία έτη, ωστόσο αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην ακύρωση των υφιστάμενων ρυθμίσεων γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα δυνητικά οφέλη για τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. «Πρέπει να υπάρξει πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ευθυγράμμιση της Ελλάδας με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και της συνδικαλιστικές δράσης», είπε.
Μικρή η ελάφρυνση χρέους που θέλουν οι Ευρωπαίοι
Η επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ ανέφερε για το θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ότι προϋπόθεση για αυτό αποτελεί η γενναία μείωση του δημόσιου χρέους. «Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», ανέφερε, ενώ τόνισε επίσης πως είναι κρίσιμο οι παραδοχές για την ελάφρυνση του χρέους να είναι «ρεαλιστικές».
«Οι τρέχοντες στόχοι παραμένουν μη ρεαλιστικοί γιατί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες, παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας και ότι ταυτόχρονα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης», υπογράμμισε, ενώ ερωτηθείσα για το εάν η Ελλάδα θα περάσει από εφέτος στην ανάπτυξη – όπως είπε χθες στο Reuters ο Αλέξης Τσίπρας- εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά.
Τσακαλώτος: Φορολογικό & ασφαλιστικό έχουν ήδη κλείσει
Έπειτα από την ολοκλήρωση των επαφών της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ο Ε. Τσακαλώτος αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του:
Καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης