Τα ξίφη τους ενόψει Συνεδρίου φαίνεται πως άρχισαν να ακονίζουν οι 53 με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να προαναγγέλλει ότι στο συνέδριο θα γίνει απολογισμός του ενός χρόνου διακυβέρνησης Αριστεράς και εκτός από τις επιτυχίες θα μετρηθεί και θα μελετηθεί και η ήττα στη διαπραγμάτευση.

Από νωρίς το πρωί οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στηλίτευαν με σκωπτικά σχόλια το γεγονός ότι αν και παρών στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιοποίηση του Ελληνικού ο Υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος απέφευγε επιδεικτικά να τοποθετηθεί συνδέοντας τη στάση του αυτή με τις θέσεις που είχε εκφράσει κατά του έργου στα χρόνια της αντιπολίτευσης.

Λίγο μετά τις 15:30 το μεσημέρι ο κ. Τσακαλώτος πήρε τελικά τον λόγο όμως η ομιλία του περισσότερο ως μήνυμα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύθηκε «Στο συνέδριο θα αναλύσουμε και θα συζητήσουμε την πρώτη κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι περήφανος για τις 100 δόσεις, για την ανθρωπιστική κρίση αλλά και τον ανθρωπισμό στις φυλακές. Θα συζητήσουμε όμως και την ήττα στην διαπραγμάτευση» είπε ο κ. Τσακαλώτος παραδεχόμενος την ήττα  του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του Ελληνικού.