Ναυάγησε αυτός ο γύρος διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αφού έληξε χωρίς συμφωνία για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ρύθμιση οφειλών η συνάντηση του κ. Κατσούγκαλου με τους επικεφαλής των θεσμών.

Όπως δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, «εμείς θέσαμε τα ζητήματα, οι επικεφαλής των θεσμών επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, ζήτησαν περισσότερα στοιχεία και θα τα στείλουμε σε νεότερη τηλεδιάσκεψη που θα γίνει την άλλη εβδομάδα, όταν θα έχουν φύγει από την Αθήνα».

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, «εμείς θέσαμε την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη «πάγωμα» οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία από 1/1/17, αλλά και τη ρύθμιση που ζητούν γιατροί δικηγόροι κλπ. για τα επαγγελματικά ταμεία που θα αναλάβουν τις επικουρικές και τα εφάπαξ».

Παραδέχθηκε όμως ότι οι δανειστές συνδέουν το πάγωμα των οφειλών και με τον ακατάσχετο λογαριασμό αλλά και με το σχέδιο αναδιάρθρωσης των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, τονίζοντας «και νομίζω ότι αυτό είναι και το σωστό».

Για τα ισοδύναμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας είπε πως «εξηγήσαμε γιατί το κάναμε», χωρίς να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει συμφωνία επ΄ αυτού με τους δανειστές, αλλά και χωρίς να θέσει το υπ. Εργασίας την πρόταση που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σκοπό να προωθήσει, ώστε το 2017 να περικοπεί μόνο το ποσό του καταβαλλόμενου ΕΚΑΣ και όχι ο αριθμός των δικαιούχων που το παίρνουν σε σχέση με το 2016.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν υπήρξαν ενστάσεις των Θεσμών σε ότι αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα σε όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «απλώς ενημερώσαμε για τις κινήσεις μας», ενώ δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκακος είπε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν αυτής που λήγει σήμερα για το αγγελιόσημο, αλλά ότι θα αφήσει περιθώριο λίγων ημερών για να υπάρξει διαβούλευση, πριν προχωρήσει σε νέα νομοθετικά μέτρα.

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, είπε χαρακτηριστικά: «Αν θέλετε να ζητήσετε να μπει ασφαλιστική εισφορά, κάντε το».