Αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα να επιταχύνει την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, έστειλε το άτυπο Eurogroup, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των επικεφαλής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου.

"Το καλοκαίρι τελείωσε" δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ζήτησε "περισσότερη πρόοδο στο ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων". 

Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε σαφή υπαινιγμό για απροθυμία από ορισμένα ελληνικά υπουργικά στελέχη. "Εκκρεμεί μία σειρά ζητημάτων σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων" σημείωσε και κατέστησε αναγκαίο το άμεσο "κλείσιμο" όλων των θεμάτων.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε παράλληλα, ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup, o Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε πως η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων. Πρόσθεσε πως δεν ξανανοίγει η συζήτηση για το πλεόνασμα ενώ για το χρέος είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νέο.Το σαφές μήνυμα που στέλνει προς την Ελλαδά είναι ότι "το καλοκαίρι τελείωσε". 

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε αρνητικό γεγονός τα δίωξη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Γεωργίου ενώ διευκρίνισε πως  η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι δεν αμφισβητεί τα νούμερα της Eurostat. Όσον αφορά την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, διαβεβαίωσε ότι η ανάκαμψη της Ευρωζώνης συνεχίζεται, ενώ πρόσθεσε ότι έχει υπάρξει «τεχνική πρόοδος» προκειμένου το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης να καταστεί απλούστερο.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του δήλωσε πως το οτι έχουν πλήρως εκπληρωθεί τα δύο από τα 15 προαπαιτούμενα δε σημαίνει ότι τα άλλα 13 δεν τρέχουν. Επίσης ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα έρχεται αποστολή των δανειστών στην Ελλάδα. "Πρέπει να είμαστε αυστηροί, αλλά να μη δραματοποιούμε τα πράγματα", συμπλήρωσε.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, δήλωσε πως μόνο η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων θα συμβάλλει στην επιστροφή της εμποστοσύνης προς την ελληνική οικονομία. «Η ολοκλήρωση θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» συνέχισε, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να εξετάσει την υιοθέτηση μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να βελτιωθεί η προοπτική βιωσιμότητάς του.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), επισήμανε την ανάγκη επιτάχυνσης της εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων και ανέφερε ότι τα 2,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως τα τέλη Οκτωβρίου.

"Ο ESM έχει εκταμιεύσει ήδη 7,5 δισ. ευρώ και απομένουν 2,8 δισ. ευρώ, η απελευθέρωση των οποίων θα εξαρτηθεί από τα προαπαιτούμενα" συμπλήρωσε.