Της Ελένης Καλογεροπούλου

Μπροστά σε τέσσερις μεγάλες προκλήσεις θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς το φθινόπωρο προβλέπεται… καυτό για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειες του τρίτου Μνημονίου, που σχετίζονται με τον ΕΝΦΙΑ, τη σταδιακή μείωση των επικουρικών συντάξεων και την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι αυτό θα είναι το δυσκολότερο διάστημα από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Οπως λένε, υπάρχει συσσωρευμένη κόπωση στους πολίτες από τη σκληρή οικονομική πολιτική των τελευταίων έξι χρόνων, ενώ ταυτόχρονα έχει αδειάσει το ταμείο των ελληνικών νοικοκυριών.

Οικονομία-χρέος, κοινωνική πολιτική, κοινωνικές αντιδράσεις, Προσφυγικό και συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου, τη στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα θα βρίσκεται το κλιμάκιο των δανειστών για να συζητήσει το μεγάλο θέμα των εργασιακών. Ετσι, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι, παρά τα όσα λέει επίσημα ο πρωθυπουργός για εκλογές το 2019, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εάν στα θέματα της οικονομίας δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή ή εάν οι κοινωνικές αντιδράσεις πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας, συμπαρασύροντας την κυβέρνηση.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα του πρωθυπουργού έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας, τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», τη δεύτερη αξιολόγηση, αλλά και το θέμα του χρέους.

Μέχρι στιγμής, όλα αυτά δείχνουν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι τα έσοδα δεν θα πλησιάσουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης, αφού το πακέτο των φορολογικών υποχρεώσεων που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες είναι δυσβάσταχτο.

Δικαιολογημένα, λοιπόν, αρκετοί υπουργοί εκφράζουν τον φόβο ότι από τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να υπάρξει μεγάλη κοινωνική αναταραχή και σοβαρές αντιδράσεις, εάν δεν γίνουν κάποιες κινήσεις που θα λειτουργήσουν αντισταθμιστικά (μείωση της ανεργίας, αντικατάσταση του ΕΚΑΣ) και θα δώσουν ελπίδα στην ελληνική κοινωνία.

Ετσι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνεχίσει να κόβει… κορδέλες, επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να στείλει μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι κάτι αλλάζει και ότι πλέον η χώρα βρίσκεται στον δρόμο της ανάπτυξης, αφού έργα που χρόνιζαν τώρα ολοκληρώθηκαν και βρίσκονται στη διάθεση του ελληνικού λαού.

Ιδιαίτερο ρόλο στα θέματα της οικονομίας αναμένεται να παίξουν οι διαδικασίες για τη δεύτερη αξιολόγηση (που ξεκινούν το φθινόπωρο), στην οποία συμπεριλαμβάνονται τα εργασιακά. Καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι τη συγκεκριμένη στιγμή οι εταίροι μας εμφανίζονται αποδυναμωμένοι εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη (τρομοκρατία, Προσφυγικό και προβλήματα στην Deutsche Bank και στις ιταλικές τράπεζες), ο δρόμος που θα ακολουθήσει είναι αυτός της σύγκρουσης, θεωρώντας ότι τη συγκεκριμένη στιγμή μπορεί να έχει συγκεκριμένα οφέλη.

ΟΜΠΑΜΑ

Παράλληλα, το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να θέσει το θέμα του χρέους κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συζητήσει το ζήτημα αυτό στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 18-24 Σεπτεμβρίου. Εκεί, και στο περιθώριο των εργασιών, θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να δρομολογήσει το θέμα του χρέους πριν από τη λήξη της θητείας του.

Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να φύγει από τη Νέα Υόρκη όχι μόνο με μια καλή δήλωση, αλλά με κάτι πιο συγκεκριμένο, το οποίο θα μπορεί να επικοινωνήσει στον ελληνικό λαό, δίνοντας την ελπίδα της μείωσης των φόρων.

Εάν, πάντως, τίποτα από όλα αυτά τα θετικά και… ηρωικά δεν φέρει αποτελέσματα, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα τσουνάμι εργατικών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων από την κοινωνία. Αυτό, άλλωστε, φοβάται και ο Αλέξης Τσίπρας, αφού κάποιες ακραίες αντιδράσεις εις βάρος μελών του ΣΥΡΙΖΑ από ομάδες πολιτών μέσα στο καλοκαίρι τον έχουν θορυβήσει ιδιαίτερα.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβάνεται πλέον ότι υπάρχει ένα νέο κίνημα, το οποίο έχει τις ρίζες του στη ΛΑΕ και στο κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε, μάλιστα, ότι, εάν αυτό συμπορευθεί με το ΚΚΕ, τα πράγματα δεν αποκλείεται να πάρουν ανεξέλεγκτη τροπή, από τη στιγμή που οι πρώην σύντροφοι ξέρουν από ακτιβισμό.

Το Προσφυγικό και το ενδεχόμενο της διάσπασης

Το τρίτο μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το θέμα του Προσφυγικού. Η τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στον Ταγίπ Ερντογάν και την Ευρώπη μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία έχει φέρει τα πάνω, κάτω σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το Προσφυγικό. Οι ροές των προσφύγων μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν αυξηθεί θεαματικά, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα τορπιλίσει όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες τον Μάιο, καθώς βλέπει ότι από την πλευρά της Ευρώπης υπάρχει μεγάλη δυστοκία στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον από την πλευρά της Κομισιόν έγινε υπαναχώρηση στο θέμα της βίζας, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Ερντογάν να έχει σχέση με την τρομοκρατία.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, που αποκλειστικό θέμα θα έχει το Προσφυγικό. Εκεί παρουσία, και της Αγκελα Μέρκελ, θα ζητήσει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας και από τις δύο πλευρές, αφού οποιαδήποτε παραβίασή της θα σημαίνει για την Ελλάδα επιδείνωση του προβλήματος.

Το τελευταίο θέμα που έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας έχει να κάνει με το τι είδους κόμμα θέλει να είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, στο συνέδριο που θα γίνει τον Οκτώβριο αναμένεται να υπάρξει για άλλη μια φορά σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στους ρεαλιστές και τους σκληρούς ΣΥΡΙΖΑίους. Οι πρώτοι εμφανίζονται, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του κόμματος, να συζητούν την προσέγγιση με τη σοσιαλδημοκρατία, τη στιγμή που οι κομματικοί επιθυμούν μεγαλύτερη στροφή προς τα αριστερά… Το εάν τελικά ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να αποφύγει μια νέα διάσπαση είναι και το μεγάλο στοίχημα για αυτόν.  

*από την εφημερίδα Παραπολιτικά