Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗ -Εφημεριδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

 Σχέδιο πολιτικής αντεπίθεσης με στόχο την αποδόμηση του κυβερνητικού προγράμματος που σκοπεύει να παρουσιάσει από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστρώσει το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να στερήσει από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να αποκτήσει ηγετικό πολιτικό πλεονέκτημα έναντι του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ακυρώνοντας έτσι την επικοινωνιακή φιλοδοξία των στενών συνεργατών του Κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσουν την επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα ως «πρωθυπουργική». Ηδη από το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος φθοράς εναντίον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και συνάμα απαξίωσης του «γαλάζιου» κυβερνητικού προγράμματος.

ΑΝΤΙΠΕΡΙΣΠΑΣΜΟΣ. Μέχρι τη ΔΕΘ, Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου θα αναδεικνύουν κάθε αρνητική πτυχή του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ., ενώ στην προσπάθειά τους να «κοντύνουν» πολιτικά τον πρόεδρο της Ν.Δ. αφενός μεν θα υπενθυμίζουν τη «νεοφιλελεύθερη» κατεύθυνση των επιλογών του, αφετέρου δε θα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής η «ταύτισή» του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο πλαίσιο αυτού του πολιτικού και επικοινωνιακού αντιπερισπασμού του Μεγάρου Μαξίμου, εντάσσονται μια σειρά από σκληρές ανακοινώσεις και non papers με τα οποία επιχειρείται να «αναδειχθεί» η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας της Νέας Δημοκρατίας σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η Υγεία, η Παιδεία, η αγορά εργασίας και ο τομέας της απασχόλησης. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τον τομέα του Δημοσίου, που αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πυκνώσουν οι αναφορές εναντίον του Κ. Μητσοτάκη ότι «ήταν ο υπουργός των απολύσεων του Α. Σαμαρά». Επίσης, στη φαρέτρα του Μεγάρου Μαξίμου θα βρεθούν για μία ακόμη φορά ζητήματα που συνδέονται με την προσπάθεια απαξίωσης του Κ. Μητσοτάκη σε ηθικό επίπεδο, καθώς μέσα από την τακτική του «σκληρού ροκ» που θα ακολουθήσει το επιτελείο του πρωθυπουργού θα επανέλθουν στο προσκήνιο οι καταγγελίες για την υπεράσπιση από τη Ν.Δ. της παλαιάς οικονομικής ελίτ που θέτει εμπόδια στην αποκατάσταση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στο πλαίσιο της διαδικασίας της αδειοδότησης των καναλιών. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στα «Π» συνεργάτες του Α. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός δεν θα προσέλθει στη ΔΕΘ αντιπολιτευόμενος τη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρίσκεται -όπως λένε- σε προφανή αμηχανία για τη χάραξη μιας σοβαρής στρατηγικής, αλλά θα επιχειρήσει μαζί με τον απολογισμό που θα κάνει για τα έως τότε αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου να δώσει και το στίγμα της επόμενης ημέρας, μέσα από τη στρατηγική της «δίκαιης ανάπτυξης» της «παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης» της χώρας και την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών μέσα από τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους στενούς του συνεργάτες μέχρι τις 20 Αυγούστου να του έχουν παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις επάνω σε τρεις βασικούς άξονες: Ανάπτυξη-Κοινωνική Πολιτική-Θεσμικές Αλλαγές, που θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των δικών του εξαγγελιών στη συμπρωτεύουσα. Ειδικότερα, ο Α. Τσίπρας στην τελευταία σύσκεψη που είχε με τους στενούς του συνεργάτες πριν αναχωρήσει για τις καλοκαιρινές του διακοπές, ζήτησε από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Δ. Τζανακόπουλο, τον σύμβουλό του σε θέματα Οικονομίας Δ. Λιάκο και τον σύμβουλό του στον τομέα κοινωνικής πολιτικής Σ. Παναγιωτίδη, να έρθουν σε επαφή με όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου ο κάθε ένας ξεχωριστά να συνδράμει με προτάσεις στην τελική διαμόρφωση των εξαγγελιών που θα πραγματοποιήσει από τη ΔΕΘ.

Προσλήψεις και κοινωνικά τιμολόγια

Τα τρία στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου έχουν λάβει τα πρώτα υπουργικά σημειώματα βάσει των οποίων θα εισηγηθούν στον πρωθυπουργό τα μέτρα που θα ανακοινώσει από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ηδη μια πρώτη γεύση για τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες σε αναπτυξιακό και κοινωνικό επίπεδο έδωσαν την εβδομάδα που πέρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης. Ο μεν πρώτος υποστήριξε ότι μέσα από τον νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να δημιουργήσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο δεύτερος προανήγγειλε νέους διορισμούς, κοντά στις 20.000, από το 2017 μέχρι το 2019. Επίσης, σημαντικές ανακοινώσεις θα γίνουν και σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ, τα προγράμματα για δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφορών για πολίτες που διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας, καθώς επίσης για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο των επενδύσεων και των υποδομών, με τον πρωθυπουργό να καταλογίζει στη Ν.Δ. «μίζερη» και «μικροπολιτική» στάση απέναντι σε σημαντικές κυβερνητικές επιτυχίες, όπως συνέβη με τα εγκαίνια του νοσοκομείου της Σαντορίνης και του αεροδρομίου της Πάρου.