Έχει «σώσει», σε πάνω από εκατό χρόνια λειτουργίας, τις ζωές εκατοντάδων κοριτσιών που είτε δεν έχουν οικογένεια, είτε αν έχουν, αντιμετωπίζουν σύνθετα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Φιλοξενεί κορίτσια από έξι ετών προσφέροντας στέγη, φροντίδα, συναισθηματική υποστήριξη. Παρέχει εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και τα απαραίτητα εφόδια για την πρόοδό τους ως ενήλικες.
Από το 2010, που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, τα αιτήματα για εισαγωγή στο Ίδρυμα έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Παρόλα αυτά, συνεχίζει σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, με την προσφορά εθελοντών και δωρητών. Αυτή την περίοδο φιλοξενεί 86 κορίτσια και φροντίζει ακόμη 22 κορίτσια που ζουν εκτός Ιδρύματος καθώς είναι πάνω από δεκαοχτώ ετών.
«Το μόνο κέρδος που μπορεί να προσδοκά ένας δωρητής ή εθελοντής του Ιδρύματος» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Διευθύντρια Παιδικής Προστασίας Αναστασία Κατσιλιέρη, «είναι ένα παιδικό χαμόγελο και ένα αληθινό ευχαριστώ». Ωστόσο «το δύσκολο αυτό έργο γίνεται ακόμη δυσκολότερο με τα νέα φορολογικά μέτρα και τον ΕΝΦΙΑ» συμπληρώνει. «Τα επεξεργαζόμαστε ακόμη και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις» τονίζει.
Το «Ορφανοτροφείο Θηλέων Ιωάννου και Μαριγώς Χατζή Κυριακού», δηλαδή το Χατζηκυριάκειο, άρχισε να λειτουργεί το 1903. Λίγο νωρίτερα, τα τέλη της δεκαετίας του 1880 ο Ιωάννης Χατζή Κυριακός (ή Χατζηκυριακού, όπως συνήθως υπέγραφε) είχε διαθέσει ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο ελληνικό κράτος, προκειμένου να ιδρυθεί ένα ορφανοτροφείο θηλέων στον Πειραιά. Επρόκειτο για τόσο σημαντικό έργο που έδωσε το όνομά του στη συνοικία. Εκεί γράφτηκε το 1938 από τον Δημήτρη Γκόγκο (Μπαγιαντέρα) μέσα στο καφενείο του πατέρα του ηθοποιού Δημήτρη Παπαμηχαήλ -και τραγουδήθηκε πρώτη φορά από τους Στράτο Παγιουμτζή και Στελλάκη Περπινιάδη και αργότερα από τον Βασίλη Τσιτσάνη- το τραγούδι «Αποβραδίς ξεκίνησα μ’ ένα παλιό μου φίλο για το Χατζηκυριάκειο και για τον Άγιο Νείλο»...
Όλα τα κορίτσια του «Χατζηκυριάκειου» πετυχαίνουν στις εισαγωγικές πανελλήνιες εξετάσεις. «Σπουδάζουν και κάνουν σπουδαίες καριέρες, γεμίζοντας περηφάνια τους ανθρώπους του Ιδρύματος που τα μεγάλωσαν και τα διαπαιδαγώγησαν» λέει η κ. Κατσιλιέρη. «Μία κοπέλα» συνεχίζει με διάχυτη την ικανοποίηση και την περηφάνια στο πρόσωπό της, «έκανε μεταπτυχιακό στην Ολλανδία και τώρα η εταιρεία «Φίλιπς» της δίνει υποτροφία. Μια άλλη, είναι μεγάλο μουσικό ταλέντο στην Αγγλία. Πολλές κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές και όλες περνάνε στα πανεπιστήμια».
Tο Χατζηκυριάκειο είναι Ν.Π.Ι.Δ. και διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο που παρέχει τις υπηρεσίες του εθελοντικά. Επικουρικά, στο έργο του Δ.Σ. βοηθά η 5μελής Εφορεία Κυριών.
Αρχικά, το Ίδρυμα στεγαζόταν σ' ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο που έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού «Έργο Τέχνης και Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο». Ομως, από το σεισμό του 1999 υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο για τη διαβίωση των παιδιών. Το Οικοτροφείο και οι Διοικητικές Υπηρεσίες μετεγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς λυόμενων σπιτιών, που τοποθετήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο με την οικονομική συμπαράσταση Φίλων και Δωρητών του Ιδρύματος. Συγχρόνως γίνονται εργασίες αναστήλωσης του παλιού κτιρίου, έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και το διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής. Το κόστος όμως, τονίζει η κ. Κατσιλιέρη, είναι πολύ μεγάλο. «Χρειαζόμαστε την βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων για να ξεπεράσουμε αυτή την ατυχία και να προσφέρουμε στα παιδιά μας το σπίτι που τους αξίζει».
Καθώς το Ίδρυμα δεν λαμβάνει καμία απολύτως κρατική επιχορήγηση, ο εθελοντισμός είναι απαραίτητος. «Πιστεύουμε στον εθελοντισμό και όσα αυτός προσφέρει και πρεσβεύει» μάς λέει η κ. Κατσιλιέρη. «Στο Ίδρυμα» συνεχίζει «υπάρχει ένα οργανωμένο σώμα εθελοντών που ξεκινά από το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό, που προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο εθελοντικά και υποστηρίζεται από μια συντονισμένη ομάδα εθελοντών διαφόρων ηλικιών».
«Οι τομείς που μπορεί κανείς να απασχοληθεί είναι η Διοίκηση, η Διοργάνωση Εκδηλώσεων και η Παιδική Προστασία. Οι εθελοντές μπορούν να επιλέξουν σε ποιόν τομέα θα απασχοληθούν ανάλογα με το χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους. Έχουμε ανάγκη ανθρώπους που αγαπούν το χώρο και είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν στη ζωή του Ιδρύματος συνειδητά, με κανόνες και χωρίς προσδοκία οποιουδήποτε οικονομικού κέρδους. Το μόνο κέρδος που μπορεί να προσδοκά ένας εθελοντής είναι ένα παιδικό χαμόγελο και ένα αληθινό ευχαριστώ» καταλήγει.
Όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή στην ομάδα εθελοντών, μπορεί να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με το Ίδρυμα, στο τηλέφωνο 210-4515387.
Οικονομική προσφορά μπορεί να γίνει με κάλυψη των ετήσιων εξόδων μιας φοιτήτριας, δωρεά χρημάτων στο Ταμείο του Ιδρύματος το οποίο λειτουργεί Δευτέρα - Παρασκευή 09:00-14:00, αποστολή χρημάτων με ταχυδρομική επιταγή. Επίσης, μπορεί να γίνει κατάθεση χρημάτων σ' έναν από τους παρακάτω τραπεζικούς λογαριασμούς:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: Αρ. Λογ. 189/296008-74
EFG Eurobank Ergasias: Αρ. Λογ. 0026.0076.52.0100752194
Alpha Bank: Αρ. Λογ. 253-002101-024135
Τράπεζα Πειραιώς: Αρ. Λογ. 5103-013414-035
Marfin Egnatia Bank: Αρ. Λογ. 0323744422
Μετά την κατάθεσή σας στην Τράπεζα πρέπει όποιος την κάνει να επικοινωνεί με το Ιδρυμα (Tηλ: +30 210 45 15 387 (εσωτ: 2) για να δώσει τα πλήρη στοιχεία του για την έκδοση βεβαίωσης δωρεάς. Εναλλακτικά μπορεί να στείλει με φαξ το καταθετήριο της τράπεζας με τα πλήρη στοιχεία του (Φαξ: +30 210 45 37 629). Αλλοι τρόποι είναι: απόκτηση της πιστωτικής κάρτας WINLIFE VISA και επιλογή του Χατζηκυριάκειου ως δικαιούχου, δωρεά με πιστωτική κάρτα VISA ή MASTERCARD οποιασδήποτε τράπεζας, επώνυμα ή ανώνυμα μεσω της ιστοσελίδας www.easypay.gr
Οι δωρεές προς το Χατζηκυριάκειο εκπίπτουν από την φορολογία εισοδήματος.
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί για την κοινωνική του προσφορά με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1987 και με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 2004.