Τάχθηκε υπέρ της ευελιξίας ο αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιού, ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συζητήσεις του φθινοπώρου για το χρέος. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά από συνάντησή του με τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Αθήνα. τόνισε πως είναι κρίσιμο για τη μακροπρόθεσμη υγεία της ελληνικής οικονομίας να μπει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμη πορεία.

"Κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στο ασφαλιστικό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί", είπε και προσέθεσε ότι μπροστά υπάρχουν νέες προκλήσεις όπως το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. 

Ειδικότερα, ζήτησε να υπάρξει πρόοδος στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και αναφορικά με το επόμενο πακέτο προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου, που περιλαμβάνει ιδιωτικοποιήσεις και κρίσιμες αλλαγές στον χρηματοοικονομικό τομέα. 

"Οι ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να συζητήσουν γρήγορα με το ΔΝΤ το θέμα του ελληνικού χρέους. Η βιωσιμότητά του αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, τόνισε.  Το ΔΝΤ φέρνει μια αλλή προοπτική στην όλη διαδικασία που είναι σημαντική, είναι επικεντρωμένο στην αναδιάρθρωση του χρέους γιατί πρόκειται για μια ρεαλιστική προσέγγιση." Δήλωσε  βέβαια ότι δεν μπορεί να μιλήσει εξ'ονόματος του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Είναι σημαντικό να δούμε πως μπορούμε να έχουμε ένα βιώσιμο σχέδιο για το χρέος και να έχουμε ένα πλάνο που θα συνάδει με την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνει αυτό, αλλά σημασία έχει το τελικό αποτέλεσμα, επανέλαβε ο Τζακ Λιού.

Τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα σε ευημερία και να συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχουν σημάδια ότι η οικονομία πηγαίνει προς την ανάπτυξη». 

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν βοηθούν. Η κυβέρνηση ψηφίζοντας τους νόμους και εφαρμόζοντάς τους κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Οι προκλήσεις που ανέλαβε η Ελλάδα είναι σημαντικές, αλλά όταν ολοκληρωθεί η δουλειά θα ενδυναμωθεί η θέση της χώρας, εκτίμησε.

Κατά τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ, το κόστος εξυπηρέτησης χρέους πρέπει να συνάδει με τις πληρωμές. Οι θεσμοί θα πρέπει να βρουν τη σωστή ισορροπία σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση και τα πλεονάσματα. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις θα παράξουν σαφήνεια ως προς αυτό, τόνισε.

Όπως είπε οι ΗΠΑ επιθυμούν να εργαστούν με τους εταίρους στη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

Ο Τζακ Λιού σημείωσε ότι μεταβαίνει στη σύνοδο του G20 όπου πρέπει να συζητηθούνπολιτικές με έμφαση στην ανάπτυξη. Εμείς θα ενθαρρύνουμε φαρέτρα πολιτικών που θα ευνοούν την ανάπτυξη.

Τσακαλώτος: Ο Τζακ Λιού μεταβαίνει στο G20 ως φίλος της Ελλάδας

Με τον Τζακ Λιου έχουμε συζητήσει πολλές φορές, έχει δώσει συμβουλές και έχει προσπαθήσει να επηρεάσει τα πράγματα για να βρεθούν λύσεις στο θέμα του προγράμματος αλλά και στο χρέος, δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με τον Τζακ Λιού.

Η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup ήταν σημαντική γιατί άλλαξε το πλαίσιο στις συζητήσεις για το χρέος, υποστήριξε γιατί πλέον συζητάμε τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει και όχι αν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους.

Προσέθεσε ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα καθώς και οι επιπτώσεις από το Brexit και τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στη διαπίστωση του Αλέξη Τσίπρα ότι μετά το Brexit δεν πρέπει να μιλάμε αφηρημένα για λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλά για μια Ευρώπη που είναι πιο αποτελεσματική σε θέματα όπως το κοινωνικό κράτος.

Σημείωσε ότι ο Τζακ Λιού μεταβαίνει στο G20, όπου υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και την Ελλάδα και εκτίμησε ότι ο αμερικανός υπουργός θα πάει εκεί ως «φίλος της Ελλάδας», επηρεάζοντας θετικά για τις συζητήσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος.