Σήμερα αναμένεται η τελική η ανακοίνωση από την Γραμματεία Τύπουτων προτάσεων για τις τηλεοπτικές άδειες που πληρούν τα κριτήρια και θα περάσουν στη δεύτερη φάση. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε ότι το απόγευμα της Δευτέρας θα γίνουν οι ανακοινώσεις κάτι που κατέστη αδύνατο. 

Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, σημειώνει ότι η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση. Επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο, το οποίο είναι σε διαβούλευση εδώ και έναν χρόνο, έχουν ενσωματωθεί αρκετά σχόλια.

Για τον διαφημιστικό χρόνο, ο κ. Κρέτσος σημειώνει ότι το σύστημα αγοράς θα πάψει να είναι κλειστό και σύνθετο.
Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα προδικαστικών προσφυγών  έως τις 25 Ιουλίου και στις 2 Αυγούστου αναμένεται  να ανακοινωθεί ο οριστικός κατάλογος των σταθμών

Τα κυριότερα προβλήματα στους φακέλους των εταιρειών

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα και λίγο πριν από την ανακοίνωση των σχημάτων που θα μπουν στην τελική ευθεία, τα σοβαρότερα προβλήματα που εντοπίζονται σε κάποιους από τους έντεκα φακέλους που έχουν κατατεθεί είναι τα εξής:

1Δύο εταιρείες παρουσιάζουν προβλήματα στα ίδια κεφάλαια και στις ΑΜΚ.

2Εταιρεία που εκπροσωπείται από αλλοδαπό φυσικό πρόσωπο 75 ετών παρουσίασε μονοπρόσωπη ΕΠΕ με διαθέσιμο κεφάλαιο στο ταμείο της -κατά δήλωσή του- 5 εκατ. ευρώ!

3Εταιρεία που μετέχει στον διαγωνισμό, μόλις πριν από μερικές μέρες, πραγματοποίησε ΑΜΚ σε εταιρεία συμφερόντων της, ώστε να εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα. Οπως γίνεται αντιληπτό, η σχετική διαδικασία υπόκειται σε αυστηρό έλεγχο.

4Η κυπριακή εταιρεία που έθεσε υποψηφιότητα παρουσιάζει στο οργανόγραμμά της διευθυντή Ειδήσεων και Τεχνικών Υπηρεσιών, αλλά και άλλα επιτελικά στελέχη πρόσωπα που μόλις έναν μήνα πριν μετείχαν σε οργανόγραμμα κορυφαίου υπουργείου. Πάντως, γεννάται πολιτικό και όχι νομικό θέμα. 

5Με βάση τον Νόμο Παππά, επιτρέπεται η συμμετοχή εταιρείας στον διαγωνισμό που συνδέεται με άλλη εταιρεία και μετά με φυσικά πρόσωπα. Εχει, όμως, κατατεθεί υποψηφιότητα η οποία εμφανίζει τρεις εταιρείες και μετά τα φυσικά πρόσωπα.

6Τέλος, υπάρχει φάκελος με μετόχους μόνο φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι κάτοικοι εξωτερικού (σε χώρα εκτός Ε.Ε.), με πρόβλημα στον έλεγχο επί 10ετία των φορολογικών δηλώσεών τους και του «πόθεν έσχες» τους.