Στα παραπολιτικά 90,1 Fm και στην εκπομπή «Αριστερά –Δεξιά» με το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο μίλησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης για το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία τον εκλογικό νόμο,  το αν σκέφτονται στη κυβέρνηση να μειώσουν το ποσοστό εισόδου των κομμάτων στη Βουλή και για το αν επιμένει στη θέση του για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εξέλιξη της υπόθεσης της Siemens και αν πιστεύει ότι φταίει η Δικαιοσύνη, την αποκρατικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ, για το αν εμμένουν στον αριθμό των 4 τηλεοπτικών αδειών και τέλος αν πιστεύει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος του χρόνου.

Ειδικότερα ανέφερε:

Με αφορμή το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Δεν περνάει εβδομάδα, δυστυχώς, που αυτή η ασύμμετρη απειλή στην σημερινή της δραματική μορφή τρομοκρατική να μην χτυπάει και στις τρεις ηπείρους. Είναι μια δραματική κατάσταση και φέρνει στην επιφάνεια πέραν των εύλογων και αυτονόητων συναισθημάτων αλληλεγγύης και έκφρασης συμπαράστασης και θλίψης και καταδίκης για όλα αυτα τα γεγονότα, φέρνει στην  επιφάνεια με επιτακτικό τρόπο το συντονισμό όλης της διεθνούς κοινότητας για να υπάρξει ειρήνη, να υπάρξει ήττα των τρομοκρατικών πολιτικών. Χρειάζεται όλοι να ενσκήψουν και να πάρουν αποφάσεις πάρα πολύ σημαντικές που δεν μπορεί παρά να είναι μια τεράστια προσπάθεια για ειρήνευση και σταθερότητα αυτών των περιοχών.

Για τον εκλογικό και αν σκέφτονται να μειώσουν το ποσοστό της εισόδου των κομμάτων στη Βουλή 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Εγώ προσωπικά είχα ταχθεί υπέρ της πιθανότητας να γίνει αντί 3- 2,5% από εκεί και πέρα είναι θέμα 100% της κυβέρνησης που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία και δεν γνωρίζω επ’ αυτού αν έχει γίνει και κάποια επεξεργασία εναλλακτική. Παρακολουθώ ότι υπάρχει μια προδιάθεση να συζητηθεί ένα τέτοιο ζήτημα αλλά σε αυτό το μικρό όριο του κατωφλιού. Δεν ξέρω θα το δούμε… 

Για το μπόνους των 50 εδρών 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Είναι σαφής και απόλυτη η θέση της κυβέρνησης αλλιώς δεν υπάρχει απλή αναλογική διότι είτε μιλάγαμε για 50, που είναι τερατώδες νούμερο, είτε και για 20-25 αντιλαμβάνεστε ότι διαμορφώνεται η ψυχολογία της χαμένης ψήφου υπέρ του κόμματος, εν προκειμένω και του ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση. Άρα αν θέλουμε να μιλήσουμε για απλή αναλογική δεν θα πρέπει να υπάρχει μπόνους. 

Αυτό το οποίο υπάρχει είναι ότι οι έδρες που αντιστοιχούν σε όσες πολιτικές δυνάμεις είναι κάτω από το 3% που είναι από 15 μέχρι 25 αυτές οι έδρες κατανέμονται, αναλογικά όμως,  σε όσα κόμματα  κατορθώσουν και μπουν μέσα στη Βουλή. Δηλαδή υπάρχει μια μετρημένη, μικρή ενίσχυση του συνόλου όμως  και αναλογικά των πολιτικών δυνάμεων που είναι μέσα στη Βουλή. 

Ερωτηθείς αν επιμένει στη θέση του για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Μια συνάδελφος σας,  η κα Αντωνοπούλου, με ρώτησε αν θα είναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής και απάντησα ότι στο κοινοβούλιο δεν υπάρχει η έννοια του ευπρόσδεκτου και μη ευπρόσδεκτου, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και ότι δεν υπάρχει καμία προσμονή από τη Χρυσή Αυγή. Αυτό διάφοροι καλοθελητές και ιδιαίτερα πολιτικοί παράγοντες και σχολιαστές το έχουν κανιβαλίσει πολιτικά επί τρεις εβδομάδες. Θα τα πούμε στην Ολομέλεια  και εν πάση περιπτώσει είναι αδύνατον και αδιανόητο ο πρόεδρος της Βουλής να λέει πως κάποιοι θα ψηφίσουν και κάποιοι δεν θα ψηφίσουν για οτιδήποτε. 

Θα θέλαμε και θέλουμε η πλειοψηφία των 200 να υπάρξει μέσα από την συμπερίληψη όλων των ψήφων του ευρύτερου δημοκρατικού τόξου. Αυτή είναι η θέλησή μας και για αυτό και ο πρωθυπουργός όπως και άλλες συζητήσεις που γίνανε είχανε γίνει με το σύνολο των κομμάτων αυτού του φάσματος.

Τώρα οτιδήποτε άλλο είναι τρικλοποδιές πολιτικές οι οποίες όταν γίνονται από ανθρώπους των οποίων η διαδρομή κατά καιρούς έχει …, για να μην πω συνταυτιστεί με ακραίες και ακροδεξιές απόψεις είναι στα όρια του γελοίου. 
Επιλογή δηλαδή αν θα θέλαμε ή δεν θα θέλαμε να έρθουν και οι ψήφοι από εκεί( τη Χρυσή Αυγή)  προφανώς υπάρχει, δεν θα θέλαμε. Θα θέλαμε το 200 ή οποιοδήποτε άλλο νούμερο να είναι χωρίς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσουμε απαγορευτικά.

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Εάν η ΝΔ θέτει ζήτημα στη συνταγματική αναθεώρηση που θα γίνει να προβλέπει τη συνταγματική απαγόρευση για μια σειρά κομμάτων και εν προκειμένου της Χρυσής Αυγής, τότε θα γίνει μια συζήτηση στο δημόσιο χώρο. Μέχρι τότε καλό είναι να αποφεύγονται αυτές οι καρικατούρες απόψεων που παρουσιάζονται ως άποψη από την πλευρά διαφόρων παραγόντων και αν χρειαστεί και με όση ένταση χρειαστεί θα απαντήσουμε και μέσα στη Βουλή. 

Για την εξέλιξη της υπόθεσης της Siemens και αν πιστεύει ότι φταίει η Δικαιοσύνη

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Είναι αυτονόητο ότι η εμπιστοσύνη μας και η τιμή μας προς τη Δικαιοσύνη είναι σαφής, δεδηλωμένη και απεριόριστη από εκεί και πέρα όπως κάθε εξουσία μπορεί να κρίνεται στο όνομα πράξεων ή παραλήψεων ορισμένων παραγόντων. Αυτό δεν δημιουργεί κλίμα ούτε συλλήβδην εναντίον του πολιτικού συστήματος ούτε της Βουλής συλλήβδην γιατί να δημιουργεί κλίμα εναντίον των δικαστών, αλίμονο! 

Είναι προφανές ότι στην υπόθεση της Siemens όπως και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις έχουν υπάρξει ολιγωρίες και καθυστερήσεις. Θυμάστε την υπόθεση για την αίθουσα για τη συνέχιση της δίκης της Χρυσής Αυγής που τώρα έχει πάρει ένα ρυθμό και την θετική παρέμβαση που είχαμε κάνει τότε.

Επίσης δεν είχαν αποσταλεί από αρμόδιες δικαστικές αρχές ούτε από όλους ούτε από περισσότερους , δεν είχαν σταλεί οι σχετικές αιτήσεις για την ανάγκη να διαμορφωθεί άλλη ξεχωριστή αίθουσα κλπ και χάθηκαν κάποιοι μήνες. Άρα λοιπόν μην γίνεται μια σύγκρουση για αυτονόητα πράγματα, κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο και κανείς προφανέστατα δεν θέτει και δεν στοχοποιεί τη Δικαιοσύνη συνολικά. 

Κάθε υπόθεση είναι ξεχωριστή, δεν είναι δυνατόν η υπόθεση της Siemens  που είναι μια κορυφαία και εμβληματική υπόθεση μέσω της οποίας διαμορφώθηκε στην κοινή γνώμη ότι υπήρχε μια γκρίζα σχέση και του ίδιου του πολιτικού συστήματος με διαδικασίες διαφθοράς, δεν μπορεί αυτή η υπόθεση να πηγαίνει με ρυθμούς χελώνας όταν άλλες υποθέσεις τρέχουν πολύ γρήγορα και τελεσιδικούν πολύ γρήγορα και πολύ καλά κάνουν.

ΔΗΜ.: Άρα μετά από αυτές τις παρεμβάσεις και του πρωθυπουργού και του υπ. Δικαιοσύνης θα τρέξει αυτή η υπόθεση;

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ:  Νομίζω ναι, όπως επίσης και από τις παρεμβάσεις και των ίδιων των δικαστικών λειτουργών που αντιλαμβάνονται ότι έχει υπάρξει μια ουσιώδης καθυστέρηση που μπορεί να οδηγήσει στα όρια της παραγραφής.   

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να έχει και άλλες αρμοδιότητες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Είναι μια συζήτηση η οποία εκκρεμεί. Είναι προφανές ότι δεν μιλάμε για προεδρικό σύστημα, μιλάμε για κοινοβουλευτικό σύστημα  από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες προτάσεις κατατεθειμένες. Η πρόταση του κ. Μεϊμαράκη και άλλων δηλαδή να μην  διασυνδέεται απολύτως με την ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης η αδυναμία της Βουλής με ισχυρό ποσοστό να εκλέξει πρόεδρο και άλλες προτάσεις τις οποίες θα μπορούσαμε να είχαμε σκεφτεί. Ο πρωθυπουργός καλά έκανε και έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια συζήτηση με την οριοθέτηση ότι δεν πρόκειται περί μεταβολής του πολιτικού μας συστήματος ούτε περί διαρχίας. Όποιες πρόνοιες χρειαστεί να υπάρξουν σε αυτή την κατεύθυνση είναι προφανές πως θα υπάρξουν και θα δούμε πως θα πάει και η σχετική συζήτηση. 

Ερωτηθείς αν εμμένουν στον αριθμό των 4 τηλεοπτικών αδειών 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Εγώ είχα από την αρχή τοποθετηθεί υπέρ του  κριτηρίου και του τεκμηρίου της βιωσιμότητας γιατί κατά τα άλλα το παρόν ψηφιακό φάσμα ενδεχομένως θα μπορούσε να δώσει και κάποιες περισσότερες δυνατότητες για αυτές τις εκπομπές πανελλαδικής εμβέλειας με HD  και με πλήρες δημοσιογραφικό πρόγραμμα. Η κουβέντα που αποτυπώθηκε σε νομοθεσία για τέσσερις άδειες είχε να κάνει με το γεγονός το ουσιαστικό, δηλαδή ότι θα πρέπει να δούμε τη διαφημιστική πίτα και τη δυνατότητα τα νέα κανάλια να μπορούν ρεαλιστικά να προσδοκούν ότι θα επιβιώσουν και θα αναπτυχτούν πέρα από πιέσεις για διαπλοκή. 

Το πολιτικό θέμα λοιπόν είχε τεθεί, εάν ήταν πολύ μεγαλύτερα τα μεγέθη προφανώς  και θα μπορούσε να πει κανείς και για επιπλέον άδειες. Αν στο μέλλον υπάρξει μια πραγματική δυνατότητα μέσα από την ανάπτυξη της χώρα και τα λοιπά βεβαίως είναι ένα ανοιχτό ζήτημα πλην όμως τώρα αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς ότι πρέπει να σταματήσει η πίεση προς τους ίδιους τους επιχειρηματίες να βρίσκουν πόρους εκτός της συγκεκριμένης επιχειρηματικής δραστηριότητας αυτό κατατείνει στο να είναι περιορισμένος ο αριθμός των αδειών. 

Για την αποκρατικοποίηση του ΤΡΕΝΟΣΕ 

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Πάντοτε υπήρχε η δαμόκλειος σπάθη των 750 εκατομμυρίων των κρατικών ενισχύσεων και άρα έμπαινε σε μια προτεραιότητα αυτή η αποκρατικοποίηση έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιστροφή αυτού του απίστευτα μεγάλου ποσού, μέσα σε αυτό το περιβάλλον γίνεται η σχετική αποκρατικοποίηση καθώς μάλιστα ο αξιολογητής της συγκεκριμένης πρότασης εφόσον είχε λάβει υπόψη του όλα τα επιπλέον ζητήματα που σας είπα είχε διαμορφώσει μια μικρότερη τιμή προσδοκίας. 

Το θέμα το οποίο έχουμε αντιληφθεί και εμείς τώρα είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι μόνο το ζήτημα του πόσο αποτιμάται και παίρνει το ελληνικό δημόσιο αλλά είναι ποια προστιθέμενη αξία, ποιες επιπλέον επιχειρήσεις , ποιο μέλλον, ποιες επιπλέον επενδύσεις, πόσο αυτή η επένδυση μπορεί να βοηθήσει και για άλλες επενδύσεις τις υποδομές της, τις μεταφορές της… δηλαδή για να αποτιμηθεί μια τέτοια επένδυση δεν είναι μόνο το πόσο αγοράζεις αλλά σε ποια προοπτική, πόσο μπορεί το δημόσιο πραγματικά να ωφεληθεί . Άρα νομίζω ότι ήταν μια ενέργεια που έπρεπε να γίνει από πλευράς της κυβέρνησης. 

Για δε τα ποσά τα οποία ακούγονταν κατά καιρούς σας θυμίζω ότι για τις τηλεοπτικές άδειες η ίδια η Τρόικα μίλαγε για 100 -200 εκατομμύρια πράγμα το οποίο προφανώς δεν έχει σχέση με την σημερινή πραγματικότητα και θα πάμε σε μικρότερα ποσά . 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019

Ν.ΒΟΥΤΣΗΣ: Νομίζω ότι είναι σίγουρο εκτός αν κάτι συμβεί γενικότερο  διεθνές, ευρωπαϊκό, κοινωνικό εδώ αλλά σε ότι αφορά την πολιτική δέσμευση και πρόθεση της κυβέρνησης  είναι για εκλογές τον Οκτώβριο του ’19.