Το θέμα εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας συζήτησαν αναλυτικά χτες στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας εμφάνισε στους συνομιλητές του τις τάσεις της εταιρείας MRB σχετικά με το ερώτημα αν οι πολίτες επιθυμούσαν την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό. Το 70,2% συμφωνούσε ή μάλλον συμφωνούσε στην άμεση εκλογή του προέδρου από το λαό ενώ αντίθετο ήταν μόλις το 23,9%.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να έχει πειστεί ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή λύση για να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  καθώς επίσης θεωρεί ότι αναγκαία είναι και η διαδικασία των δημοψηφισμάτων.

«Ο κόσμος θέλει τη συμμετοχή σε όλες αυτές τις διαδικασίες» φαίνεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους στενούς συνεργάτες του.

Στην σύσκεψη ωστόσο υπήρχαν και άλλες απόψεις όπως για παράδειγμα ο Πρόεδρος να εκλέγεται από το λαό μόνο όταν δεν μπορεί να ααποφασίσει η Βουλή. Δηλαδή να μην είναι αναγκαίο η χώρα να πάει σε εκλογές αλλά μετά την άκαρπη τρίτη ψηφοφορία που θα γίνει, το λόγο να πάρει ο λαός.

Χτες πάντως η Κυβέρνηση άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μειωθεί το ποσοστό εισόδου των κομμάτων στη Βουλή από 3% που είναι σήμερα. Μια τέτοια αλλαγή θα ικανοποιήσει μεν το ΚΚΕ, θα δημιουργήσει ωστόσο σοβαρά προβλήματα και τριγμούς στις σχέσεις του Μαξίμου με την Ένωση Κεντρώων, αφού ο Βασίλης Λεβέντης θέτει το όριο του 3% ως προϋπόθεση για να υπερψηφίσει την απλή αναλογική.

Όπως και να έχουν τα πράγματα όμως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει τόσο στον εκλογικό νόμο που θα φέρει στη Βουλή όσο και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς ο Αλέξης Τσίπρας στις 24 Ιουλίου θα ανακοινώσει  όλες τις θεσμικές αλλαγές που θα κάνει η Κυβέρνηση του σχετικά με το Σύνταγμα