Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισημαίνει πριν την πρώτη εκλογική του νίκη ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη και αυτό πλέον φαίνεται τώρα, δήλωσε ο Ε. Τσακαλώτος στην ΕΡΤ.

Γνωρίζαμε ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές (το 2015) δεν θα ήταν εύκολη. Είμασταν προετοιμασμένοι αλλά ξέραμε ότι θα υπάρχουν δυσκολίες, συμπλήρωσε, συμπληρώνοντας ότι χρειαζόταν η σύγκρουση με τους θεσούς γιατί ζητούσαν υπερβολικά μέτρα. Ο ελληνικός λαός μας ζήτησε να παλέψουμε και να διαπραγματευτούμε, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών.

Χαρακτήρισε θετικό ότι πως η αριστερά ήταν μέσα στο ευρωπαϊκό, γιατί διαφορετικά θα ήταν στην Ευρώπη μόνο η Λεπέν, ο Φάρατζ και η αυστριακή ακροδεξιά. Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχαν οι Podemos και η στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά τα capital controls τόνισε πως υπάρχει μια διαρκής διαδικασία χαλάρωσής τους. Εκτίμησε πως η πλήρης άρση των ελέγχων δεν θα πραγματοποιηθεί πριν ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση από τους θεσμούς, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Ανέφερε οτι στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει ρύθμιση για να εξαιρείται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους το νέο χρήμα.

Κάθε αξιολόγηση θα είναι πιο εύκολη από την προηγούμενη. Κάθε αξιολόγηση έχει και διαφορετική ατζέντα. Όσο περνά ο καιρός θα διευρύνονται οι βαθμοί ελευθερίας μας. Βέβαια δεν υποστηρίζω ότι δεν θα υπάρξουν συγκρούσεις. Θέλουμε να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι και ο ίδιος ως υπουργός οικονομικών θέλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομές ώστε να παρέμβουν οι άλλοι Υπουργοί σε τομείς όπως η παιδεία και η υγεία.

Για το ΔΝΤ τόνισε ότι είναι σκληρό στα μέτρα αλλά «σύμμαχος» της Ελλάδας στο χρέος. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό και θα προτιμούσε μια ευρωπαϊκή λύση.

O ESM θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης. Ωστόσο κάποιες χώρες έχουν επιφυλάξεις, πράγμα που το καταλαβαίνω, συμπλήρωσε ο Υπουργός. Πρέπει να αναζητήσουμε την καλύτερη λύση, είπε.

Ανέφερε ότι μέχρι την 5η Αυγούστου θα έρθουν στη Βουλή τρία νομοσχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι δεν φταίει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους υψηλούς φόρους αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις που, μεταξύ άλλων, δεν κατάφεραν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Εκτίμησε πως ο «κόφτης» δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους που έχουν επιτευχθεί.