Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που οι Έλληνες προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για πρώτη φορά μετά το 1974. Παρά τις περί του αντιθέτου φήμες το ΝΑΙ τελικά πάτωσε. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το Υπουργείο Εσωτερικών το «ΟΧΙ» συγκεντρώνει 61,3% των ψήφων, έναντι 38,7% του «ΝΑΙ». Τα άκυρα/λευκά είναι 5,79%, ενώ η συμμετοχή φτάνει στο 62,46%. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έσκασε σαν «βόμβα» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στην Κομισιόν.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέλαβε την πρωτοβουλία , προφανώς σε συνεννόηση με τους άλλους ηγέτες για την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις 7 Ιουλίου.
Επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το πρωί της Δευτέρας μετά το δημοψήφισμα, είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα.
Η νίκη του "όχι" είναι "πολύ λυπηρή για το μέλλον της Ελλάδας", είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Eurogroup.

"Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα. Τώρα θα περιμένουμε πρωτοβουλίες από τις ελληνικές αρχές" ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο βράδυ δηλώσεις κάνουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών ακόμα.


Διάγγελμα Τσίπρα

Η Δημοκρατία νίκησε και έστειλε ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του δήλωση αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Απευθυνόμενος προς τον  ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το «Όχι» ενίσχυσε την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος και από αύριο θα διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ ζήτησε την σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. 

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε με έμφαση πως «Έχω πλήρη συνείδηση ότι έχω εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης, για μια βιώσιμη συμφωνία προκειμένου να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας κι όχι εντολή ρήξης» και συμπλήρωσε «Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά υπάρχουν δίκαιες λύσεις».
Με την ιστορική επιλογή του ο Ελληνικός λαός απάντησε σήμερα στο σωστό ερώτημα και άλλαξε μάλιστα και τον διάλογο σε όλη την Ευρώπη.
Βαρουφάκης
Ξεκινάει μια νέα μέρα για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη, σημείωσε πριν από λίγο ο Γιάννης Βαρουφάκης σε δηλώσεις του, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο υπουργός Οικονομικών, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, κατήγγειλε για άλλη μια φορά τους δανειστές, ότι έκλεισαν τις τράπεζες προκειμένου να ταπεινώσουν τους Έλληνες και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σημείωσε ότι το Όχι του ελληνικού λαού είναι ένα «εργαλείο» για να αλλάξει την Ευρώπη, η οποία όπως σημείωσε «από αύριο θα αρχίσει να γιατρεύει τις πληγές της».Η επίσκεψη στον Παυλόπουλο και το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την οριστικοποίηση του «όχι» το ίδιο βράδυ επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να ζητήσει τη Δευτέρα 6 Ιουλίου τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της χώρας. Κατά την υποδοχή του πρωθυπουργού ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε πει με νόημα πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωζώνης και πως «κανείς δεν πρέπει να παρερμηνεύσει την βούληση του λαού έτσι αυτή εκφράστηκε σήμερα» και ότι «η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο». 

Η έναρξη της διαπραγμάτευσης μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος οδήγησε σε απανωτά Εurogroup και στην περίφημη διαπραγμάτευση των 17 ωρών. Η Βουλή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στη θέση της προεδρίας και τις συνεδριάσεις να τελειώνουν τις πρώτες πρωινές ώρες, είχε την τιμητική της αναγκάζοντας τους περισσότερους να μάθουν τη «Διάσκεψη των Προέδρων» και άλλες κοινοβουλευτικές πτυχές.

Μετά από την συντριπτική ήττα του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ανακοινώνει την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος. Η συντριπτική επικράτηση του «ΟΧΙ» -ξεκάθαρης επιλογής της κυβέρνησης δεν άφηνε αλλά περιθώρια στον Μεσσήνιο πολιτικό - ο οποίος το ίδιο βραδύ μιλώντας στα στελέχη του κόμματος ανακοίνωσε την απόφαση του. "Την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναλαμβάνει προσωρινά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος θα κινήσει τις απαιτούμενες καταστατικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού" λέει ο πρώην πρωθυπουργός. 

Αυτή όμως θα ήταν μια περίοδος μεγαλύτερη απ’ όσο περίμενε ο οποιαδήποτε και σίγουρα περισσότερο επίπονη για το κύρος και την ενότητα του κόμματος και των στελεχών του, αφού έπειτα από εκείνο το βραδύ άνοιξε ο ασκός του Αίολου μέσα στην ΝΔ για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος. Μπορεί τα πρώτα βήματα (έως τις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν) να ήταν σε γερές βάσεις, όμως το πλήγμα που έχει δεχθεί η Νέα Δημοκρατία έπειτα από 3 - όχι πάντα επιτυχημένες - εσωκομματικές εκλογικές αναμετρήσεις, διαμάχες μεταξύ των υποψηφίων, παραιτήσεις, ακομη και ντροπιαστικα σποτακια και πολλα "γαλλικά" ειναι ισχυρό και αργήσει να το διώξει απο τη μνήμη των ψηφοφόρων. 

Στο αλλο στρατοπέδου η συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» για την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των υποστηρικτών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Χαμόγελα που ομως σύντομα "πάγωσαν" στο αποτέλεσμα της 17ωρης διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού.

 Η μέρα που πολλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα τους οι Παναγιώτης λαφαζανης, ζωή κωνςταντοπουλου, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια βαλαβανη, Κώστας ήσυχος κλπ, έκλειναν με θόρυβο την πόρτα του μεγάρου Μαξίμου (και κατά συνέπεια της Κουμουνδούρου). Οι εκλογές που δεν άργησε να φέρει ο πρωθυπουργός μπορεί να τους άφησε εκτός βουλής για πολλούς μήνες όμως αργότερα - και πολλές φορές κόμη και μέχρι σήμερα- έκαναν τη βασικότερη και πιο ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.