Η Κομισιόν πρόκειται να διακόψει όλα τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) που αφορούν τα προγράμματα για το 2014 έως το 2020. Αυτό επιβεβαιώνεται από επιστολή υπογεγραμμένη από τον Walter Deffaa, Γενικό Διευθυντή του ταμείου της Περιφερειακής Ανάπτυξης, και την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά το New Europe.

Η αιτία της διακοπής της χρηματοδότησής είναι οι έρευνες γύρω από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι οποίες έχουν να κάνουν με «χειραγώγηση» της διαδικασίας υποβολής προσφορών που αφορούν μεγάλα έργα υποδομών.

Αν και η επιστολή διαβιβάστηκε στις 17 Ιουνίου, η απόφαση επάνω στο ζήτημα δεν αναμένεται πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ωστόσο η απόφαση θα παρθεί προτού η επιτροπή ανταγωνισμού εξετάσει το ζήτημα στις 21 Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι η Κομισιόν δεν απάντησε απ’ ευθείας στο New Europe όσον αφορά το αν ο κ. Γιούνκερ συζήτησε το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ή για το ποσό της χρηματοδότησης που θα επηρεαστεί από αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι Ελληνικές Αρχές που εξετάζουν το ζήτημα έχουν ήδη ταυτοποιήσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στο «καρτέλ» και πρόκειται για μεγάλες κατασκευαστικές και ξένες εταιρείες-κολοσσούς που δραστηριοποιούνται χρόνια στην Ελλάδα.

Το καρτέλ υποτίθεται πως λειτουργεί πάνω από 27 χρόνια από το 1989 έως και σήμερα, με δραστηριότητες που αφορούν τον τομέα της κατασκευής δρόμων, σιδηροδρόμων, μετρό και έργων εκχώρησης. Ο Διευθυντής του ΕΤΠΑ επιβεβαιώνει πως πολλά από αυτά τα έργα έχουν συν-χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας είναι το μοναδικό στοιχείο που δε θα επηρεαστεί από το «πάγωμα» της χρηματοδότησης.

Το Ταμείο δεν πρόκειται να επεξεργαστεί περεταίρω χρηματοδοτήσεις, όπως αναφέρει ο Διευθυντής, «εκτός κι αν υπάρξει υπάρχει διαβεβαίωση της νομιμότητας και κανονικότητας των πιστοποιημένων δαπανών.»