Κατεπείγουσα έρευνα για όσα δημόσια δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης για τη συμμετοχή μεγάλης μερίδας δικαστών σε παραδικαστικά κυκλώματα, παρήγγειλε την Παρασκευή η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. Η έρευνα ανατέθηκε σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα.Λόγω της σοβαρότητας των αναφερομένων από τον κ. Πολάκη, η έρευνα πέραν του κατεπείγοντος, σύμφωνα με τη εισαγγελική παραγγελία, μπορεί να επεκταθεί και σε κάθε άλλη "ανακριτική πράξη που θα κριθεί αναγκαία".

Αναλυτικά η παραγγελία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

"Σας διαβιβάζουμε φύλλα ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία περιέχονται δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, σύμφωνα με τις οποίες «…….Υπάρχει μεγάλο θέμα με τη Δικαιοσύνη. Το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα, καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών – για να το πω κομψά - έχει δεσμεύσεις ή - για να το πω λιγότερο κομψά - είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος» και παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση της βασιμότητας των καταγγελλομένων. Επίσης να ενεργήσετε οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη ήθελε κριθεί αναγκαία".


Τον "αδειάζει" και το Μαξίμου

Να θυμίσουμε ότι σαφέστατες αποστάσεις από τις χθεσινές δηλώσεις αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη περί συμμετοχής πολλών δικαστικών σε παραδικαστικά κυκλώματα πήρε από τη Βουλή ο Νίκος Παρασκευόπουλος, προκληθείς από τη Νέα Δημοκρατία και τον Μάκη Βορίδη να πάρει θέση απέναντι στις ύβρεις του συναδέλφου του εναντίον του σώματος των δικαστών. 
Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου παρέπεμψε στις δηλώσεις Παρασκευόπουλου για τον Πολάκη, καταδεικνύοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του για το θέμα. 

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης κι εγώ προσωπικά εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη και το επίπεδο απονομής της και τους δικαστικούς λειτουργούς - τη συντριπτική τους πλειονότητα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασκευόπουλος.

Και προκειμένου να μην αφήσει καμία αμφιβολία για τη θέση του πρόσθεσε ότι ναι μεν σέβεται το ατομικό δικαίωμα του καθενός να εκφράζει την άποψή του, ωστόσο, όπως τόνισε όταν οι καταγγελίες δεν αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τότε αποτελούν απλές δηλώσεις.

«Όσα είπε ο κ. Πολάκης δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα. Μου θυμίζει το δάσκαλό μου στη Νομική που έλεγε ότι η περιύβριση έχει σημασία όταν αντανακλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα άρα να αποτελεί δυσφήμιση ή περιύβριση αλλιώς αποτελεί μία δήλωση δίχως νόημα ή είναι μία θεσμική κριτική», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.