Από ότι φαίνεται, από τον αυτόματο κόφτη δαπανών, στον οποίο έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση να εφαρμόζεται κάθε Απρίλη, δεν φαίνεται να γλυτώνουν ούτε οι δαπάνες των ΟΤΑ. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπαίνουν πρώτες στη λίστα σε ενδεχόμενη χρησιμοποίηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους δανειστές, έχει καταρτίσει ήδη τη λίστα με τις περικοπές και στην πρώτη θέση είναι οι δαπάνες για τους ΟΤΑ, μετά οι μισθοί, και ακολοουθούν οι συντάξεις, τα επιδόματα με εξαίρεση τα επιδόματα ανεργίας, οι κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές, τα μη μισθολογικά και μη συνταξιοδοτικά κονδύλια του Δημοσίου και τα κονδύλια του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων

Όλα αυτά αφού υπάρξει μια σαφής μείωση στα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια η οποία θα φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήδη μελετάται και η κατάργηση 720 φοροαπαλλαγών. Την ίδια ώρα λαμβάνονται μέτρα για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας όπως απαιτείται από τους δανειστές, δημιουργείται το υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και νομοθετείται η ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων.

Το ζητούμενο, είναι πώς θα λειτουργήσουν και θα καλύπτουν τις ανάγκες - υποχρεώσεις τους, οι ΟΤΑ α' και β' βαθμού, σε περίπτωση που πέσει ο "κόφτης" των δαπανών. Να θυμίσουμε ότι ήδη έχουν μειωθεί σχεδόν 50% οι ΚΑΠ, γεγονός που έχει μειώσει δραματικά τα έσοδα των ΟΤΑ.