Στο ετήσιο συνέδριο των 60 διακρατικών συνδέσμων της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης (EGTCs), με θέμα τις επιπτώσεις από την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν, μίλησε ο κ. Σ. Σπυρίδων εκπροσωπώντας την αρμόδια για τα θέματα αυτά επιτροπή CIVEX της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Σπυρίδων αφού επεσήμανε την δομική υστέρηση της ΕΕ, να σχεδιάζει και να εφαρμόζει άμεσα και αποτελεσματικά πολιτικές και δράσεις για θέματα που οι διαστάσεις τους δεν είχαν επαρκώς προβλεφθεί, όπως η πρόσφατη οικονομική κρίση και το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα , εστιάστηκε στους κινδύνους που εγκυμονεί η μή εφαρμογή της συνθήκης Σένγκεν.

Αναφερόμενος δε στις εκτιμήσεις του οικονομικού κόστους για την ΕΕ (υπολογίζονται σε 5-18 δις ευρώ ετησίως ), το χαρακτήρισε ως το άμεσα ορατό αποτέλεσμα μιας πολύ μεγαλύτερης ζημίας που θα υποστεί λόγω της πλημμελούς εφαρμογής της συνθήκης Σένγκεν ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ακολούθως ο κ. Σπυρίδων αναφέρθηκε στις νέες πολιτικές που σχεδιάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κινδύνου και τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες των Γιούνκερ και Αβραμόπουλου θα αποδώσουν, μόνο όταν οι πρωτοβουλίες αυτές υιοθετηθούν και εφαρμοστούν πλήρως από τις κυβερνήσεις όλων των Κρατών Μελών και των Αυτοδιοικήσεων της ΕΕ.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην θέση των Δήμων και των Περιφερειών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι :

Θα συνεχίσουμε λοιπόν την προσπάθεια να ακουστεί η φωνή των Δήμων και των Περιφερειών, συμμετέχοντας ενεργά και συνδιαμορφώνοντας τις πολιτικές, πάνω στα μεγάλα αυτά θέματα, που δεν αφορούν απλά όλους μας, αλλά αφορούν τις ίδιες τις αξίες, τις αρχές και το μέλλον της ΕΕ, που είμαι βέβαιος, ότι κατά την άποψη όλων όσων είμαστε σήμερα εδώ , ταυτίζονται με το μέλλον των πολιτών της μεγάλης μας οικογένειας, της ΕΕ.