H υποψήφια βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων της Ν.Δ. Νόνη Δούνια μιλά στα «Π» για την εκ νέου υποψηφιότητά της στις επερχόμενες εκλογές, τον άνδρα της και τη σχέση της με τα παιδιά της.

Θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει ήρεμη δύναμη. Εκτός από μια εντυπωσιακή γυναίκα, είναι ταυτόχρονα μια ισχυρή προσωπικότητα και ταλαντούχα σε ό,τι καταπιάνεται. Ο λόγος για την υποψήφια βουλευτή Α’ Πειραιά και Νήσων της Ν.Δ. Νόνη Δούνια , η οποία σε μια προσωπική συνέντευξη στα «Π» μιλάει για τον σύζυγό της, Κυριάκο Μουρατίδη, τα δυο τους παιδιά, αλλά και την απώλεια του πατέρα της.

Περιγράψτε μου το πρόγραμμά σας αυτή την περίοδο.

Οσοι με ξέρουν προσωπικά γνωρίζουν ότι γενικά είμαι αεικίνητη, τόσο ως επαγγελματίας όσο και ως μητέρα δύο εφήβων και ως σύζυγος. Η καθημερινότητά μου είναι αρκετά απαιτητική: με τη Βουλή, τις σχολικές και τις συνεχείς αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών μου, που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό, όπως και με τη φροντίδα, που δεν θέλω ποτέ να λείπει στην οικογένειά μου. Η μέρα μου ξεκινά στις 6 το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ. Ειδικά τώρα, με τις προεκλογικές ετοιμασίες, δεν υπάρχει καθόλου ελεύθερος χρόνος. Ωστόσο, αν και πολύ κουραστική, είναι μια εξαιρετικά δημιουργική περίοδος. Συναντιέμαι και επικοινωνώ με πολύ κόσμο. Κι αυτό είναι κάτι που απολαμβάνω.


Εχετε άγχος να ξαναβγείτε βουλευτής;

Οχι, δεν έχω άγχος. Εχω θέληση. Πιστεύω πολύ στις ικανότητές μου. Αγαπώ την πόλη μου, τον Πειραιά, και θα ήθελα να συνεχίσω να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ ως βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων της Ν.Δ. στον Πειραιά και στα νησιά μας. Γι’ αυτό, άλλωστε, και θα είμαι εκ νέου υποψήφια στις εκλογές της 21ης Μαΐου και ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου. Εχοντας, μάλιστα, το πλεονέκτημα που μου δίνει η πολύτιμη, σχεδόν τετραετής κοινοβουλευτική μου εμπειρία.

Screenshot_2023-04-24_at_16_50_08Στη μέχρι τώρα θητεία σας στη Βουλή για ποια πράγματα που έχετε κάνει νιώθετε περήφανη;

Από την ημέρα που με εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μου ως την πρώτη γυναίκα βουλευτή στην απαιτητική περιφέρεια της Α’ Πειραιά και των νησιών μας, προσπάθησα με την ενεργή, κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευτική, παρουσία μου να τιμήσω αυτή τους την εμπιστοσύνη. Είμαι υπερήφανη για τη μέχρι τώρα πορεία μου, καθώς, έχοντας ως κύριους τομείς παρέμβασης τον αθλητισμό, τον τουρισμό, την Παιδεία, την οδική ασφάλεια και την ισότητα των φύλων, κατάφερα να βάλω «ένα λιθαράκι» κι εγώ στο να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Υπήρξα ιδιαίτερα μαχητική στη Βουλή και διεκδίκησα το καλύτερο, ιδίως για εμάς, τις γυναίκες.

Με τον σύζυγό σας, Κυριάκο, πόσα χρόνια είστε μαζί; Εχετε περάσει ποτέ κρίση;

Με τον σύζυγό μου είμαστε 20 χρόνια μαζί. Αγαπάμε βαθιά ο ένας τον άλλον γι’ αυτό ακριβώς που είναι και σεβόμαστε ο καθένας τον «χώρο» και την ελευθερία του άλλου. Εννοείται πως έχουμε περάσει κάποιες μικρές κρίσεις, όπως όλα τα ζευγάρια που είναι τόσα χρόνια μαζί. Ομως, ποτέ στην κοινή μας πορεία δεν σκέφτηκα ότι κινδυνεύει η σχέση μου με τον άνθρωπό μου, η οποία είναι για μένα
αδιαπραγμάτευτη.

Μιλήστε μας για τη σχέση σας με τα παιδιά σας.

Τα παιδιά μου τα λατρεύω, όπως άλλωστε κάθε μάνα τα παιδιά της. Κάνω, όπως και ο πατέρας τους, τα πάντα για να είναι καλά, ισορροπημένα και χαρούμενα. Τα αφήνω ελεύθερα να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να φτιάξουν τη ζωή που εκείνα επιθυμούν. Είμαι δίπλα τους σε όλα και το ξέρουν. Ομως, ταυτόχρονα, τα προτρέπω να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν.

Είστε αυστηρή μαζί τους; Σας ασκούν κριτική στα πολιτικά θέματα;

Δεν χρειάζεται να είμαι αυστηρή μαζί τους, επειδή είναι πολύ καλά παιδιά, με ήθος, πρόγραμμα και συγκεκριμένους στόχους. Σίγουρα, τους έχει βοηθήσει σε αυτό η ενασχόλησή τους με τον πρωταθλητισμό και το παράδειγμα που τους δίνουμε με τον πατέρα τους. Τώρα, σίγουρα, σε κάποια πράγματα, όπως τα μαθήματα του σχολείου και οι δουλειές του σπιτιού, μπορεί να κάνω κάποιες παρατηρήσεις, αλλά μέσα σε απόλυτα λογικά πλαίσια. Και εκείνα μπορεί να μου ασκήσουν κριτική. Συνήθως, βέβαια, όχι για πολιτικά θέματα, αλλά, όπως και να έχει, πάντα παίρνω σοβαρά υπόψη την άποψή τους.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας μέχρι σήμερα;

Η πιο δύσκολη περίοδος της ζωής μου ήταν όταν έχασα τον πατέρα μου, στον οποίο είχα μεγάλη αδυναμία. Είναι μια απώλεια που δεν ξεπερνιέται ποτέ.

Αν δεν ήσασταν πολιτικός, τι θα θέλατε να ήσασταν;

Είμαι από τους πολιτικούς που έχουν διαγράψει μια μακρά επαγγελματική πορεία πριν εισέλθουν στον πολιτικό στίβο, οπότε νομίζω ότι αυτή την ερώτηση την απαντά η ίδια η διαδρομή μου. Από τον πρωταθλητισμό, στον χώρο της μόδας, της υποκριτικής, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των επιχειρήσεων. Ο,τι και να έκανα, αν δεν ήμουν πολιτικός, θα ήθελα να είναι άκρως δημιουργικό. Είμαι πολύ ενεργητικός άνθρωπος και δεν μπορώ να εφησυχάζω. Είμαι πεπεισμένη, όμως, ότι έχω ακόμη πολλά να προσφέρω ως βουλευτής. Η προηγούμενη τετραετία ήταν μόνο η αρχή.

Εχετε κάποια αγαπημένη συνήθεια για να αποφορτίζεστε;

Ναι. Μου αρέσει πολύ να πηγαίνω πρωί-πρωί στο κολυμβητήριο και να κολυμπώ. Με βοηθά να χαλαρώνω και να αδειάζει το μυαλό μου από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Επίσης, μου αρέσει πολύ να πηγαίνω ατελείωτες βόλτες με το ημίαιμο σκυλάκι μας, τον Gizmo.