Γράφει ο Νέστωρ,
-Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα», αλλά ως μία βροχή έπεσε εις όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και ο κλήρος μας και οι προεστοί και οι καπεταναίοι και οι πεπαιδευμένοι και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση.", Απόσπασμα από την ομιλία του Γέρου του Μοριά, Θεόδωρου Κολολοτρώνη στην Πνύκα το 1838.
-Η Ιστορική Ομιλία, του Γέρου του Μοριά, της μεγαλύτερης Ηγετικής μορφής του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα, αποτελεί τη δαιθήκη του και την κληρονομιά του στον ελληνισμό και πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία.
-Εορτάζουμε τα 202 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Η Εθνεγερσία του 1821, αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ελληνικού κράτους και το σταυροδρόμι μετατροπής του ελληνικού Έθνους σε κρατική οντότητα.
-Για την Επανάσταση του 1821, σε αυτά τα 202 χρόνια, έχουν γραφτεί χιλιάδες βιβλία και άρθρα, κάνοντας τον απολογισμό του Αγώνα που ξεκίνησε από τα βουνά του Μοριά και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με διαφορετικά δεδομένα και αιτήματα.
-Το δεδομένο είναι ότι η έναρξη της Επανάστασης, δεν έγινε ξαφνικά την Άνοιξη του 1821, υπήρχαν νωρίτερα πολλά επαναστατικά κινήματα κιαι πυρήνες αντίστασης στο τουρκικό ζυγό.
-Γιατί πέτυχε όμως η Επανάσταση του 1821 και δεν πέτυχαν τα προεπαναστικά κιινήματα; όπως το Ορλωφικά; Ήταν αποτέλεσμα πολλών και διάφορων χρονικών, στρατηγικών και πολιτικοοικονομικών συγκυριών.
-Οι Επαναστάτες στο Μοριά δεν ήταν ούτε γραμματιζούμενοι, ούτε λεφτά είχαν, ούτε οπλισμό. Είχαν όμως ελεύθερο πνεύμα και δεν άντεχαν στην σκλαβιά. ζήταγαν την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία τους. Δεν ήξεραν, ούτε μπορούσαν να προβλέψουν που θα κατέληγε, ήταν όμως άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν τίποτα να χάσουν και για αυτό Επικράτησαν απέναντι σε κάθε λογική.
-Η αλλαγή πλεύσης των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στους Έλληνες Επαναστάτες, ήρθε μετά την ήττα του Δράμαλη στα Δερβενάκια. Εκεί άλλαξε το ρου της Ιστορίας και από κεί και μετά αναπτύχθηκε το κίνημα του Φιλελληνισμού στον Δυτικό Κόσμο και τα δίκαια των Ελλήνων.
-Στην ουσία η θυσία και το αίμα των προγόνων μας, τους ανάγκασε να δουν διαφορετικά την υπόθεση της Ελλάδας και ακολούθησαν έπειτα τα επόμενα βήματα μέχρι την ανακήρυξη του Ανεξάρτητου Νεοελληνικού Κράτους.
-Ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει, 202 χρόνια μετά, Ίδρυμα Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το οποίο θα έχει τη φυσική του έδρα στο Λιποβίτσι και θα είναι ένα Κέντρο Έρευνας και Μελετών, όχι μόνο για τον Αρχιστράτηγο της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και ολάκερης της Ιστορίας του 1821,αλλά θα συζητήσουμε μιαν άλλη φορά το ζήτημα αυτό.
-Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821!!! Ζήτω το Έθνος!!! Χρόνια Πολλά Ελλάδα!!!
*Ο Νέστωρ, ήταν Βασιλιάς της Πύλου συμμετείχε και στον Τρωικό Πόλεμο. Κατά την ελληνική μυθολογία, ήταν ο σοφός Βασιλιάς, που ενέπνεε σιγουριά και σεβασμό και συγκέντρωνε ως στοιχεία της προσωπικότητας του τη σοφία, τη δικαιοσύνη και τη φιλοξενία.