Αυτό το Σάββατο 26.11 αποκλειστικά με τα Παραπολιτικά μπορείτε να αποκτήσετε έναν υπερπολυτελή σκληρόδετο τόμο από τη μνημειώδη ιστορική σειρά «Η Απελευθέρωση ενός Έθνους».
Επιλέξτε ανάμεσα στους εξής:
-«Προεπαναστατική περίοδος και προετοιμασία της Επανάστασης» Μέρος Α’, ο οποίος μελετά τη δομή και τη λειτουργία της αχανούς για αιώνες Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από τα πρώτα χρόνια των κατακτήσεών της και την εποχή της μεγάλης άνθησής της έως και περίοδο της κρίσης της, κατά το 18ο αιώνα. Επίσης φωτίζει τη σκοτεινή περίοδο της Τουρκοκρατίας για τον υπόδουλο ελληνισμό, τους αιώνες εκείνους που ο ζυγός του κατακτητή μπορεί να κράτησε το Γένος στη σκιά του, αλλά δεν κατάφερε να το λυγίσει...
...29 Μαΐου 1453. Η αποφράδα ημέρα, για τους Έλληνες όλης της οικουμένης. Η ημέρα που αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Οθωμανούς. Η Άλωση της Πόλης σήμανε την απαρχή μιας νέας σκοτεινής περιόδου για τους Έλληνες, που έμελλε να κρατήσει περίπου τέσσερις αιώνες – την περίοδο της Τουρκοκρατίας.
Ο τόμος αυτός επιχειρεί να ιχνηλατήσει τα βήματα του υπόδουλου ελληνισμού τους «σκοτεινούς αιώνες», από την απώλεια της πολιτικής και πολιτισμικής του αυτοτέλειας έως την πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική αναγέννησή του τον 18ο αιώνα. Η νέα αυτή εποχή ακμής είχε ως αποτέλεσμα την αναγέννηση της ιδέας της εθνικής χειραφέτησης και τη διεκδίκηση της ελευθερίας του Γένους.
-«Προεπαναστατική περίοδος και προετοιμασία της Επανάστασης» Μέρος Β’, που επιχειρεί να ιχνηλατήσει τα βήματα του τουρκοκρατούμενου ελληνισμού προς την πολιτισμική, κοινωνική και οικονομική αναγέννησή του τον 18 αιώνα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εθνική χειραφέτηση και τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας του. Μέσα από κείμενα, γραμμένα με γλαφυρό τρόπο και επιστημονική τεκμηρίωση, αλλά και μέσα από πρωτογενείς πηγές της εποχής και εικονογραφικό υλικό που μπορεί να αναδείξει αθέατες όψεις μιας σχετικά άγνωστης ιστορικής περιόδου και να σκιαγραφήσει με παραστατικότητα πρόσωπα και γεγονότα της ιστορίας μας, οι αναγνώστες θα ταξιδέψουν πίσω στον χρόνο και θα κατανοήσουν γιατί και με ποιον τρόπο οι επί τέσσερις αιώνες υπόδουλοι Έλληνες αποφάσισαν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την ελευθερία τους.
Υπήρξαν προεπαναστατικά κινήματα και γιατί απέτυχαν;
Υπό ποιες συνθήκες και με ποιες στοχεύσεις ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, η οποία αποτέλεσε τον πυρήνα των Ελλήνων που θα σηκώσουν το λάβαρο της Επανάστασης; Όλα αυτά τα ερωτήματα και πολλά άλλα θα απαντηθούν στις σελίδες αυτού του τόμου.
«Η Απελευθέρωση ενός Έθνους» είναι μια μνημειώδης ιστορική σειρά σε υπερπολυτελείς σκληρόδετους τόμους, από τα «Ελληνικά Γράμματα», και κυκλοφορεί αποκλειστικά με τα Παραπολιτικά.
Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκδοση που ήρθε να καλύψει ένα κενό έρευνας και ιστορικής μελέτης, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές της παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Από την προεπαναστατική εποχή και την περίοδο της προετοιμασίας του Αγώνα μέχρι και τα χρόνια της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον δρόμο από το σκοτάδι της οθωμανικής κατάκτησης στο φως της ανεξαρτησίας.
Το έργο υπογράφουν κορυφαίοι σύγχρονοι ιστορικοί, ειδικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, με την επιστημονική επιμέλεια των Θάνου Βερέμη και Αντώνη Κλάψη.
Στις σελίδες του περιλαμβάνει, για πρώτη φορά σε κοινή έκδοση: Σπάνιες φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου, εθνικές Πινακοθήκες, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές. Και επίσης: Κείμενα - ντοκουμέντα από διπλωματικά αρχεία, μαρτυρίες και ημερολόγια περιηγητών, αλλά και απομνημονεύματα Αγωνιστών της Επανάστασης.
Όλοι οι τόμοι αφηγούνται με τρόπο επιστημονικό, αλλά και άκρως γλαφυρό, την πορεία της Εθνεγερσίας. Σκιαγραφούν σπουδαίες προσωπικότητες και αναλύουν καθοριστικά πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, καθώς και άγνωστες όψεις της ιστορικής αυτής φάσης.
Είναι γραμμένοι από ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες, εξειδικευμένους στη συγκεκριμένη περίοδο και διανθίζονται με άρθρα από εγνωσμένου κύρους ιστορικούς, φιλολόγους, θεολόγους, ακαδημαϊκούς όπως η Μαρία Ευθυμίου, ο Αλέξης Πολίτης, ο Μάριος Μπέγζος, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η Σοφία Σφυρόερα κ.ά, καθώς και από νέους επιστήμονες που φωτίζουν παραγνωρισμένες πτυχές του Αγώνα.
Επίσης όλοι οι τόμοι είναι πλούσια εικονογραφημένοι με σπάνιο και πρωτότυπο υλικό από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα και μουσεία, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κ.ά., με τα οποία έχει υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την υλοποίηση του έργου, αλλά και από τα σπουδαιότερα μουσεία του εξωτερικού όπως το Ερμιτάζ, το Λούβρο, το Βατικανό, το Τοπ Καπί και πολλά ακόμη.