Η ΟΛΠ Α.Ε. και η VikingCruises, κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της κρουαζιέρας, πραγματοποίησαν ειδική εκδήλωση στο Λιμάνι του Πειραιά, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή πλακετών για το καλωσόρισμα του εντυπωσιακούκρουαζιερόπλοιουVikingMars, του οποίου το παρθενικό ταξίδι έλαβε χώρα τον Μάϊο του 2022.  
Σημειώνεται ότι ο Οκτώβριος ήταν ο μήνας με τις περισσότερες αφίξεις της VikingCruisesστον Λιμένα Πειραιά για το 2022. Μάλιστα, σύμφωνα με τις προκρατήσειςτης εταιρείας,της οποίας κρουαζιερόπλοια καταφθάνουν στο Λιμάνι Πειραιά κατά τη διάρκεια όλου του έτους, προβλέπεται συνολική αύξηση της τάξεως του 48% και παράλληλη αύξηση των homeport αφίξεών της στον Πειραιάσε ποσοστό 107% σε σχέση με το 2021. 
Τα ανωτέρω αποτελούν μέρος της συνολικά απόλυτααισιόδοξηςπορείας στον Λιμένα Πειραιάκαικυρίως σημαντική ένδειξη της δυναμικής επανεκκίνησης της κρουαζιέρας. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα, πιο προηγμένα και πολυτελή κρουαζιερόπλοια των κορυφαίων εταιρειών του κόσμου έκαναν ήδη το ντεμπούτο τους στον Λιμένα Πειραιά, ενώ και αφίξεις νέων εταιρειών συστηματικά προστίθενται σε αυτό. Κατά τη διάρκεια του 2022 κατέφθασαν στον Πειραιά σε εβδομαδιαία βάση νέα μεγάλης κλίμακας κρουαζιερόπλοια,τα οποία ξεπερνούν σε μήκος τα 300 μέτρα. Ωστόσο, με βάση τις προκρατήσεις για το έτος 2023 η δυναμική αυτή πορεία αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και τον επόμενο χρόνο. 
Ο Λιμένας Πειραιά αποτελεί έναν σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας στη Μεσόγειο διαθέτοντας 11 θέσεις για μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Σημειώνεται, ότι το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία ο Λιμένας ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο επιβάτες κρουαζιέρας, ενώ το 2021 το λιμάνι όπως ήδη προαναφέρθηκε εξυπηρέτησε και πάλι αξιοσημείωτο αριθμό κρουαζιερόπλοιων, συμβάλλοντας σημαντικά στην ελληνική τουριστική βιομηχανία.  
Σήμερα, η ανάκαμψη του κλάδου της κρουαζιέρας κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα προωθείταικαι μια σημαντική δομική τροποποίηση του συγκεκριμένου επιχειρηματικού τομέα συνολικά,αν αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό πλοίων που πλέον χρησιμοποιούν τον Πειραιά ως έδρα, όπως το παράδειγμα της VikingCruise. Αυτή η τάση ήταν ιδιαιτέρως εμφανής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με το 65% των κρουαζιερόπλοιων να έχουν έδρα τους τον Πειραιά. Την ίδια περίοδο η συνολική ανάπτυξη των επιβατών της κρουαζιέρας ήταν εκθετική με αύξηση άνω του 800% σε σχέση με το 2021. Η ταχεία υιοθέτηση των δρομολογίων κρουαζιέρας αλλά και των πλοίων που έχουν έδρα πλέον τον Λιμένα Πειραιά δημιουργούν θετικές προοπτικές για τα επόμενα έτη και συμβάλλουν σημαντικά στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης της λιμενικής βιομηχανίας στο σύνολό της καθώς και της νησιωτικής ανάπτυξης.

Σχετικά με την ΟΛΠ Α.Ε.

Η ΟΛΠ Α.Ε., εισηγμένη εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών διαχειρίζεται και λειτουργεί τον Λιμένα Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας και ενός από τα πιο ολοκληρωμένα λιμάνια στην Ευρώπη από πλευράς λιμενικών υπηρεσιών. Οι δραστηριότητες στο Λιμάνι του Πειραιά περιλαμβάνουν την κρουαζιέρα, τη μεταφορά επιβατών, τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και αυτοκινήτων, τις γενικές μεταφορές, τη ναυπηγοεπισκευαστικήζώνη, τα logistics και υπηρεσίες ελεύθερης ζώνης. Κύριος μέτοχος της ΟΛΠ Α.Ε. με ποσοστό 67% είναι η COSCOShipping, μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου. 
Την τελευταία δεκαετία η ΟΛΠ Α.Ε. σημειώνει αδιάληπτη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και με στοχευμένη χρήση των νέων τεχνολογιών και των εργαλείων ψηφιοποίησης,  σε όλο το φάσμα  των λιμενικών της δραστηριοτήτων, συνεισφέροντας σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία της χώρας και κυρίως ανταποδίδοντας σημαντικά οφέλη στην ελληνική κοινωνία. 
Η ΟΛΠ Α.Ε. κατέχει την πιστοποίηση “ECOPORT”, βρίσκεται στη λίστα ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο βιώσιμες εταιρείες της Ελλάδας το 2022.