Τα Παραπολιτικά αυτό το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου σας προσφέρουν το διάσημο «Αλφαβητάριο με τον ήλιο», το αγαπημένο αναγνωστικό των παιδικών χρόνων, και σας προσκαλούν να ταξιδέψετε μαζί του σε μια εποχή αθωότητας και νοσταλγίας!

Το "Αλφαβητάριο" της Συντακτικής Επιτροπής (1919), από τα διασημότερα αναγνωστικά του 20ού αιώνα, είναι προϊόν της εκπαιδευτικής και γλωσσικής μεταρρύθμισης από την επαναστατική κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη το 1917, η οποία ακολούθως, με την εγκατάσταση του Βενιζέλου στην Αθήνα τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, εφαρμόστηκε σε όλη την Ελλάδα. Η πρώτη επιτυχής κίνηση για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας γίνεται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης αυτής.

Για πρώτη φορά, καθιερώνεται η δημοτική γλώσσα σε όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου, με παράλληλη διδασκαλία της καθαρεύουσας στις δύο τελευταίες τάξεις, ενώ επίσης προκηρύσσεται η συγγραφή αναγνωστικών στη δημοτική γλώσσα, τα οποία θα είναι προσαρμοσμένα στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών.

Πρωταγωνιστικές μορφές της μεταρρύθμισης ήταν οι συνεργάτες του Εκπαιδευτικού Ομίλου: ο Δημοσθένης Ανδρεάδης, ο Αλέξανδρος Δελμούζος, ο Ζαχαρίας Λ. Παπαντωνίου, ο Παύλος Νιρβάνας και ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης. Έτσι, τη διετία 1917-1919 κυκλοφόρησαν τα πρώτα αναγνωστικά στη δημοτική. Μεταξύ αυτών "Το αλφαβητάρι με τον ήλιο" (όπως αποκαλούσαν οι μαθητές το "Αλφαβητάριο" της Συντακτικής Επιτροπής και όπως έχει έκτοτε επικρατήσει να λέγεται). Το βιβλίο αυτό θεωρείται (μαζί με το αναγνωστικό του Ζαχαρία Παπαντωνίου για την Γ' Δημοτικού, "Τα ψηλά βουνά") σημαντικότατος σταθμός "όχι μόνο στην ιστορία του ελληνικού σχολικού βιβλίου αλλά και γενικότερα στην εξέλιξη των ελληνικών εκπαιδευτικών πραγμάτων", όπως σημειώνει ο Αλέξης Δημαράς (βλ. "Καλλιτέχνες και λογοτέχνες στα αναγνωστικά, 1860-1960", ΜΙΕΤ 2010).

Η μεταρρύθμιση όμως αυτή υπήρξε σύντομη καθώς, αμέσως μετά την εκλογική ήττα του Βενιζέλου το 1920, συγκροτήθηκε αρμόδια "Επιτροπεία" η οποία εις άπταιστον καθαρεύουσα, αποφάνθηκε ότι τα βιβλία αυτά ως "εθνικά επιλήψιμα" έπρεπε "να εκβληθώσι πάραυτα εκ των σχολείων και να καώσι", ενώ οι δημιουργοί τους έπρεπε να διωχθούν ποινικά για τη "διαφθορά της ελληνικής γλώσσας".

Ωστόσο, το "Το αλφαβητάρι με τον ήλιο" δεν κάηκε, παρά απομακρύνθηκε προσωρινά από τις σχολικές αίθουσες, στις οποίες επέστρεψε από το 1928, μετά τη νίκη του Ελευθέριου Βενιζέλου στις εκλογές της 19ης Αυγούστου. Μάλιστα, έναν χρόνο αργότερα -και δέκα χρόνια από την πρώτη του έκδοση-, το 1929, κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο "Δημητράκου ΑΕ" το δεύτερο μέρος του "Αλφαβηταρίου", αρχικά με εικονογράφηση του Φώτη Κόντογλου, ενώ κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1930 επανέρχεται η εικονογράφηση του Κ. Μαλέα. Οι εκδόσεις που γίνονται από το 1929 και στο εξής περιλαμβάνουν και τα δύο μέρη -το πρώτο, όπου τα παιδιά μαθαίνουν τα γράμματα και τους φθόγγους με σύντομες προτάσεις, και το δεύτερο, όπου παρατίθενται μεγαλύτερα κείμενα.

Το "αλφαβητάριο με τον ήλιο" που σας προσφέρουν αυτό το Σάββατο τα Παραπολιτικά είναι ένα από τα θρυλικά αλφαβητάρια και αναγνωστικά του 20ού αιώνα, που έχουν αγαπηθεί και συνδεθεί με συγκεκριμένες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ή ιστορικές περιόδους, της χώρας μας. Χάρη σε αυτά τα βιβλία, ο αναγνώστης μπορεί να απολαύσει την τέρψη που προσφέρουν τα γλαφυρά τους κείμενα και η καλλιτεχνική εικονογράφησή τους και να ταξιδέψει μαζί τους σε άλλες εποχές γεμάτες νοσταλγία και αθωότητα.

Μαζί,

ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ, το νέο τεύχος του Car and Driver

Το Σάββατο 24/09 αποκλειστικά με τα Παραπολιτικά το μεγαλύτερο περιοδικό αυτοκινήτου στον κόσμο, Car and Driver, κυκλοφορεί το τεύχος Οκτωβρίου!

 

1600_640_03
 

Σε αυτό το τεύχος:

TEST DRIVES

Hyundai IONIQ 5 77 kWh RWD 229 PS: Δοκιμάζουμε το παγκόσμιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της χρονιάς με την επαναστατική σχεδίαση και τις καινοτόμες τεχνολογίες.

KIA Niro HEV 1.6 141PS: Το νέο compact SUV με την κορυφαία υβριδική τεχνολογία που προσφέρει δυναμικές επιδόσεις και χαμηλή κατανάλωση.

Tesla Model Y Performance: Το trendy ηλεκτρικό SUV με τις εκρηκτικές επιδόσεις και ισχύ 535 ίππων.

Porsche Cayenne E-Hybrid 462PS: Το εμβληματικό SUV με τεχνολογία plug-in και αθλητικό χαρακτήρα.

Ακόμη

Οδηγούμε τη νέα Toyota GR Corolla, το πολυαναμενόμενο hot hatch με τις εκρηκτικές επιδόσεις και το παντοδύναμο Range Rover Sport και δοκιμάζουμε το νέο Nissan Juke Hybrid, το ιδιαίτερα δημοφιλές Peugeot 2008 1.2T 110PS και συγκρίνουμε τα Citroen C3 Aircross 1.2 130PS EAT6 και Hyundai Bayon 1.0 T-GDI 100PS DCT αλλά και τα Suzuki Ignis 1.2 2WD Auto και Toyota Aygo X 1.0 CVT.