Μη χάσετε αυτό το Σάββατο 27.08 με τα Παραπολιτικά τον τόμο της μνημειώδους ιστορικής σειράς «Η απελευθέρωση ενός έθνους», με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας- Η προσωπικότητα και η διακυβέρνησή του» μέρος Α’, ο οποίος είναι αφιερωμένος στον πρώτο κυβερνήτη της ανεξάρτητης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα όνομα-σύμβολο για όλους τους Έλληνες.
Ο Καποδίστριας, ο «Άγιος της Πολιτικής», όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, ήταν ένας ένθερμος πατριώτης αφοσιωμένος από πολύ νωρίς στην ιδέα της ελεύθερης Ελλάδας. Ήταν ένας Έλληνας αριστοκρατικής καταγωγής, ένας νεαρός γιατρός που προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες σε όποιον τις είχε ανάγκη, ένας διπλωμάτης καριέρας, που έφτασε έως και την υψηλότατη θέση του υπουργού Εξωτερικών του τσάρου της Ρωσίας. Μα πάνω από όλα ήταν ένας ένθερμος πατριώτης, ο οποίος δεν δίστασε να εγκαταλείψει την επιτυχημένη του σταδιοδρομία στα διπλωματικά σαλόνια της Ευρώπης και να την αντικαταστήσει με μια αποστολή, σχεδόν σταυροφορική, για την αίσια έκβασης της ελληνικής υπόθεσης.
O δρόμος του δεν ήταν εύκολος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα. Γνώρισε πολύ σθεναρή αντίδραση από τους ανθρώπους της εποχής του – από την κοινωνία με τις απαρχαιωμένες νοοτροπίες που αντιστεκόταν σε καθετί που ήταν νεόφερτο και άρα άγνωστο και στα μάτια τους απειλητικό, αλλά και από την «ελίτ» της προεπαναστατικής περιόδου, με τα παλιά συμφέροντα που ανήκαν στις συνθήκες και τις δομές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αυτές οι πολιτικές και κοινωνικές «πρακτικές» αιώνων καθώς και η απροθυμία για αλλαγές δυσχέραναν το έργο του και οδήγησαν στη δολοφονία του.
Στο πρώτο μέρος του τόμου ξετυλίγονται τα πρώτα χρόνια της ζωής και της δράσης του Κερκυραίου πολιτικού μέχρι τη στιγμή που έρχεται στην Ελλάδα και παρουσιάζεται ο τρόπος που οργανώνει το ελληνικό κράτος μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Μια ιστορία συναρπαστική σαν μυθιστόρημα και αιωνίως διδακτική για το τι σημαίνει πραγματική αγάπη για την πατρίδα και αληθινό όραμα για την κοινωνία.
«Η Απελευθέρωση ενός Έθνους» είναι μια μνημειώδης ιστορική σειρά σε υπερπολυτελείς σκληρόδετους τόμους, από τα “Ελληνικά Γράμματα”, και κυκλοφορεί για πρώτη φορά με εφημερίδα.
Είναι μια πρωτότυπη έκδοση που ήρθε να καλύψει ένα κενό έρευνας και ιστορικής μελέτης, αποκαλύπτοντας αθέατες πλευρές της παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Από την προεπαναστατική εποχή και την περίοδο της προετοιμασίας του Αγώνα μέχρι και τα χρόνια της διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Τον δρόμο από το σκοτάδι της οθωμανικής κατάκτησης στο φως της ανεξαρτησίας.
Το έργο υπογράφουν κορυφαίοι σύγχρονοι ιστορικοί, ειδικοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές, με την επιστημονική επιμέλεια των Θάνου Βερέμη και Αντώνη Κλάψη.
Στις σελίδες του περιλαμβάνει, για πρώτη φορά σε κοινή έκδοση: Σπάνιες φωτογραφίες από τα μεγαλύτερα Μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου, εθνικές Πινακοθήκες, βιβλιοθήκες και ιδιωτικές συλλογές. Και επίσης: Κείμενα - ντοκουμέντα από διπλωματικά αρχεία, μαρτυρίες και ημερολόγια περιηγητών, αλλά και απομνημονεύματα Αγωνιστών της Επανάστασης.
Όλοι οι τόμοι αφηγούνται με τρόπο επιστημονικό, αλλά και άκρως γλαφυρό, την πορεία της Εθνεγερσίας. Σκιαγραφούν σπουδαίες προσωπικότητες και αναλύουν καθοριστικά πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα, καθώς και άγνωστες όψεις της ιστορικής αυτής φάσης.
Είναι γραμμένοι από ιστορικούς και πολιτικούς επιστήμονες, εξειδικευμένους στη συγκεκριμένη περίοδο και διανθίζονται με άρθρα από εγνωσμένου κύρους ιστορικούς, φιλολόγους, θεολόγους, ακαδημαϊκούς όπως η Μαρία Ευθυμίου, ο Αλέξης Πολίτης, ο Μάριος Μπέγζος, ο Ιάκωβος Μιχαηλίδης, η Σοφία Σφυρόερα κ.ά, καθώς και από νέους επιστήμονες που φωτίζουν παραγνωρισμένες πτυχές του Αγώνα.
Επίσης όλοι οι τόμοι είναι πλούσια εικονογραφημένοι με σπάνιο και πρωτότυπο υλικό από μεγάλα ελληνικά ιδρύματα και μουσεία, όπως το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Πολεμικό Μουσείο, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη κ.ά., με τα οποία έχει υπάρξει στενή και αγαστή συνεργασία για την υλοποίηση του έργου, αλλά και από τα σπουδαιότερα μουσεία του εξωτερικού όπως το Ερμιτάζ, το Λούβρο, το Βατικανό, το Τοπ Καπί και πολλά ακόμη.